78-årige Jimmi Nielsen fik sig en stor overraskelse, da han en dag modtog beskeder om, at en række midler fra en afdød person var efterladt til ham.
Han modtog en række bankdokumenter, advokatpapirer samt en dødsattest på den afdøde, hvis formue Jimmi skulle arve, fordi han og den afdøde delte samme efternavn og nationalitet.
For at kunne få udbetalt formuen krævede det blot, at han betalte sagens omkostninger på 45.000, hvilket han valgte at gøre. Derefter fulgte flere opkrævninger, der i sidste ende betød, at beløbet rendte op i 163.000 kroner.
Det var situationen, som Jimmi Nielsen indberettede til et tjek ved tjenesten TjekDet.
Det skulle dog snart gå op for Jimmi Nielsen, at han var blevet offer for et svindelnummer.
Et svindelnummer, der tidligere har været populært blandt svindlere og er alment kendt som 'Nigeriabreve'.
Svindelnummeret fungerer ved, at offeret bliver tilbudt en del af en stor arv mod, at den resterende del skal doneres til velgørende formål. Offeret lokkes til at tro, at arven vil blive overført til deres bankkonto, men ender i stedet med at miste penge til påståede omkostninger til bank, advokat og administration.
Ofrene bliver i dag typisk kontaktet over beskedtjenester som Messenger, hvor svindlerne under påståede identiteter opsøger potentielle ofre med historier, der ligner den, Jimmi Nielsen blev offer for.
Jimmi Nilsson har valgt at stå frem med sin historie for at advare andre. "Jeg har været alt for naiv. Men jeg står frem med min historie, for at andre måske kan undgå at ryge i samme fælde," siger han til TjekDet.
Politiet har oplevet en stigning i antal anmeldelser
Rigspolitiets nationale center for særlig kriminalitet (NCIK) har oplevet en stigning i antallet af anmeldelser om Nigeriabreve. I 2019 modtog politiet 16 anmeldelser, mens tallet i 2023 var steget til 37.
Ifølge Kresten Munksgaard, leder af forebyggelse og analyse ved NCIK, er det reelle antal svindlede sandsynligvis meget større, da mange ofre skammer sig over at anmelde det.
"Der er borgere, som er blevet snydt for tusinder af kroner, men som ikke anmelder det, fordi de skammer sig over det, eller fordi de tænker, at det kan politiet nok ikke gøre så meget ved," siger Kresten Munksgaard til TjekDet.
Samtidig anslår politiet, at der er et stort mørketal af danskere, der har modtaget lignende svindelbeskeder, enten uden at have opdaget dem eller uden at have anmeldt det til politiet.