Joe Biden langer ud efter Putin: “En krig valgt af én mand”

22/9/22 04:01

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Præsident Joe Biden fordømte kraftigt Ruslands invasion af Ukraine, da han talte på FN’s Generalforsamling onsdag, da bekymringerne over Ruslands potentielle brug af atomvåben vokser.

Joe Biden benyttede lejligheden til at gå efter den russiske præsident Vladimir Putin, kun få timer efter, at Putin beordrede en delvis mobilisering af 300.000 reservister og hævdede, at han ikke bluffede, om sin vilje til bruge atomvåben mod Vesten.

“Så sent som i dag har præsident Putin fremsat åbenlyse atomtrusler mod Europa,” siger Biden og tilføjer, at Kreml skamløst organiserer en falsk folkeafstemning i strid med FN-pagten.

En stor del af Bidens tale kritiserede Rusland for at overtræde chartret, som eksisterer for at forhindre lande i unødigt at angribe hinanden, det rapporterer Metro.

På et tidspunkt fordømte han endda Ruslands begrundelse for invasionen.

“Denne verden bør se disse uhyrlige handlinger for, hvad de er. Putin hævder, at han var nødt til at handle, fordi Rusland var truet, men ingen truede Rusland, og ingen andre end Rusland søgte konflikt,” siger Biden.

Tidligere onsdag hentydede Putin til muligheden for at bruge atomvåben i Ukraine, hvilket fik Biden til tilsyneladende at svare: 

“En atomkrig kan ikke vindes og må aldrig udkæmpes.”

Biden brugte meget af talen på at slå ned på Rusland og udskamme landet for dets ulovlige og hensynsløse invasion af Ukraine.

"Et permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd invaderede sin nabo og forsøgte at slette den suveræne stat fra kortet," sagde han.

Krigen handler ifølge Biden om at 'slukke Ukraines ret til at eksistere' som både stat og folk. 

Han hentydede til de voldelige angreb på ukrainske samfund og opfordrede FN-landene til at fortsætte deres støtte til det krigshærgede land.

“Uanset hvor du er, uanset hvor du bor, uanset hvad du tror - det burde få dit blod til at løbe koldt,” sagde Biden.

Biden lovede at stå sammen med andre lande i solidaritet med Ukraine.