Joe Biden med streng advarsel til Vladimir Putin

18/9/22 11:07

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Efterhånden som de russiske tropper trækker sig tilbage, er der blevet udtrykt bekymring for, at Vladimir Putin vil ty til mere drastiske foranstaltninger som taktiske atomvåben i Ukraine.

USA’s præsident, Joe Biden, har advaret Vladimir Putin om alvorlige konsekvenser, hvis han bruger atomvåben i Ukraine.

Russiske tropper er på bagkant i landet, og der er bekymring for, at Putin vil ty til at prøve mere ekstreme metoder til krigsførelse i sin krig, såsom taktiske atomvåben og kemiske angreb. 

I en forpremiere på et kommende afsnit af 60 Minutes på CBS News blev præsidenten spurgt, hvad han ville sige til den russiske leder, hvis han overvejede at udløse en atomkrig.

Biden, der forklarede, at USA ville blive tvunget til at handle, hvis atomvåben blev brugt, sagde: 

“Lad være. Gør det ikke. Du vil ændre krigens ansigt i modsætning til noget andet siden Anden Verdenskrig.”

“Det vil få konsekvenser, at Rusland bliver mere en trussel i verden, end de nogensinde har været før. Og afhængigt af omfanget af, hvad de gør, vil de afgøre hvilken reaktion der vil forekomme.”

Omfanget af, hvad reaktionen fra amerikansk side ville være, er stadig uklart, men der er yderligere bekymring for, at det kan føre til en dramatisk eskalering i krigen.

USA har ført an i, at Vesten har leveret våben til Ukraine for at bekæmpe de invaderende russiske tropper. 

For nylig da Ukraines tropper rykkede frem, advarede Rusland om, at USA ville krydse en rød linje, hvis de besluttede at udstyre Kiev med langtrækkende missiler som hærens taktiske missilsystemer. 

Bekymringen er, at Ukraines bruge af dem vil betyde målretning af russisk territorium, hvilket kan udløse en eskalering af krigen.

Indtil videre har Biden udelukket at give Ukraine denne form for bistand.

Biden sagde: 

“Vi vil ikke sende raketsystemer til Ukraine, der rammer ind i Rusland.”

Ruslands tropper står over for en modoffensiv fra Ukraine, som hidtil har haft succes med at genoprette områder som Kharkiv med vigtige strategiske byer som Izium og Kupiansk. 

I Izium blev der fundet et massegravsted med 440 grave. 

Der var tegn på tortur på ligene, nogle med hænderne bundet bag ryggen og mærker, der indikerede en “voldsom” død. Det skriver Mirror.