Jørgen Leth ramt af alderdommen: 'Jeg vil gerne have nogle flere år'

08/07/2021

Mathias Busekist

Foto: Discovery+
Jørgen Leths dåbsattest siger 84 år, og han har i den seneste tid måttet indse, at alderen er begyndt at sætte sit præg i dagligdagen.

Mest læste i dag

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at der er mange, der forbinder Tour de France med Jørgen Leth, hvorfor er nok er lige så mange, der savner at have ham siddende klar som kommentator. 

Han valgte dog at stoppe som kommentator i kølvandet på nogle uoverensstemmelser med kanalen, efter de var uenige om, hvordan man skulle dække cykelløbet.

De, som elsker Jørgen Leths anekdoter, kunne heldigvis finde ham andre steder, hvor han på vanlig vis agerede kommentator og ekspert. 

Men man kan ikke komme udenom, at der ikke længere er det samme overskud. 

Man kan nemlig ikke lægge skjul på det faktum, at man, som tiden skrider frem, bliver ældre, hvilket betyder begræsninger for, hvad kroppen efterhånden kan klare. Noget, som Jørgen Leth sagtens kan mærke.

Cykeleksperten har i de seneste år haft sværere ved at få bentøjet til at fungere, men han modkæmper dette ved daglige gåture for at træne. 

Han fortæller, at han selv er begyndt at blive opmærksom på, hvor hårdt han kæmper. 

"Det irriterer mig grænseløst. Jeg vil ikke bruge ordet handicappet, men det kan godt føles sådan. Jeg skal bruge et par timer på at blive klar. Jeg er sent klar. Meget sent klar," kommer det fra Jørgen Leth til TV 2. 

Hårdt sygdomsforløb

Jørgen Leth har også måttet kæmpe med sygdom, som han har været hårdt ram af, herunder i marts, da han blev indlagt i Spanien, fordi han oplevede at have smerter i ryggen og generelt følte sig udmattet.

Han blev dog også for blot en måned siden indlagt, fordi han skulle behandles for blodpropper, som var fundet i hans lunger. 

Det hele kulminerer, da 84-årige Jørgen Leth må erkende, at en stor del af hans liv er opbrugt, men at han håber, at han stadig har flere år tilbage i banken.

"Jeg er ked af, at jeg ikke har flere år, i virkeligheden. Jeg er ked af, at jeg er så gammel, som jeg er. Det kommer bag på mig. Det kommer virkelig bag på mig. Jeg ville gerne have nogle flere år. Men det ved jeg ikke, om jeg får. Nu ser vi," fortæller han. 

Han fortæller slutteligt, at han, hvis helbredet tillader det, vil lave en film, som skal omhandle jazzmusikere, men at han også har i sinde at skrive flere bøger og digte. 

Anbefalet til dig