Jonas Vingegaard: "Det skaber mere stress"

Af: Kasper Rud

|

17/08/2024

Nyheder
Foto: Mateusz Januszek/Zuma/Ritzau Scanpix
Foto: Mateusz Januszek/Zuma/Ritzau Scanpix
Jonas Vingegaard virker skeptisk.

Lige nu læser andre også

Kritik af Ny Sikkerhedsforanstaltning i Cykelsporten: Ryttere Udtrykker Bekymring

Debatten om sikkerheden i cykelsporten er blevet intensiveret i de seneste år, især efter en række alvorlige uheld og tragiske dødsfald.

For at imødekomme disse bekymringer er der blevet indført forskellige nye sikkerhedsforanstaltninger, men ikke alle initiativer mødes med lige stor begejstring blandt rytterne.

I årets Polen Rundt er der blevet eksperimenteret med at reducere radiokommunikationen mellem ryttere og sportsdirektører.

Denne foranstaltning blev især bemærket under 5. etape, hvor alle ryttere måtte undvære deres sædvanlige kommunikationsudstyr. Resultatet var en nervøs og kaotisk finale, som blandt andet førte til flere styrt, herunder et med den danske cykelrytter Mads Pedersen.

Det skriver TV 2.

Jonas Vingegaard, en af feltets stjerner, deltager i løbet og er kritisk over for denne nye praksis. "Det var endnu mere nervøst end i går," udtalte Vingegaard efter etapen, og han fortsatte med at forklare, hvordan manglen på radiokommunikation skabte unødvendig stress i feltet. "Det skulle gøre sporten mere sikker, men jeg tror, det har den modsatte effekt. Vi kører uden øresnegle, og det skaber mere stress i feltet. Det skulle gøre sporten mere sikker, men jeg tror, det har den modsatte effekt. Kampen om at være forrest i feltet skaber unødvendige risici", forklarer Vingegaard, og henviste til de risici, der opstår, når rytterne kæmper om at komme forrest i feltet uden den koordinerede vejledning fra deres sportsdirektører.

Eksperimentet med begrænset radiokommunikation er en del af et bredere initiativ under projektet 'SafeR', som har til formål at forbedre sikkerheden i cykelsporten. Under dette projekt er der gennemført flere test i løbet af sæsonen, herunder ændringer i den såkaldte 'trekilometerregel' under Tour de France, som blev udvidet til fire og fem kilometer på visse etaper.

UCI, den internationale cykelunion, har argumenteret for, at radiokommunikation kan udgøre en sikkerhedsrisiko, da det kan distrahere rytterne og føre til farlige situationer, når flere hold samtidig giver deres ryttere instrukser. Arrangørerne af Polen Rundt, herunder John Lelangue, har haft frihed til at vælge de etaper, hvor de nye regler skulle testes, og har forsøgt at minimere risikoen ved nøje at udvælge tidspunkterne for disse eksperimenter.

Hvis de nye tiltag viser sig effektive, kan de blive indført som permanente ændringer i UCI World Tour-løb fra næste sæson. Dog advarer tidligere professionelle ryttere, som Daniel Lloyd, mod forhastede beslutninger. "Jeg forstår fristelsen til at forbyde kommunikation mellem ryttere og holdets sportsdirektør for at gøre løbene mere spændende, men det bør ikke gøres, før der ikke er nogen tvivl om, at det vil påvirke rytternes sikkerhed," skrev han på X.

I mellemtiden ser Vingegaard frem til de sidste to etaper af Polen Rundt, hvor fuld radiokommunikation genindføres, og han håber at kunne forsvare sin førertrøje i den vanskelige afslutning på løbet.

Top tre i klassementet

  1. Jonas Vingegaard

  2. Diego Ulissi +19"

  3. Wilco Kelderman +20"

Anbefalet til dig