Under årets Tour de France kom det frem, at flere hold og ryttere brugte kulilte som en del af deres træning.
Brugen af kulilte indebærer, at man indånder små mængder via et apparat for at måle effekten af højdetræning.
Metoden vakte straks opsigt, og sidenhen har debatten raset.
Flere af de helt store stjerner, herunder Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar, har prøvet det og ser ikke umiddelbart et problem i at bruge det, men nu går Den Internationale Cykelunion (UCI) alligevel ind i sagen.
Det skriver Ekstra Bladet.
Først og fremmest opfordrer de ryttere til at holde sig langt fra gassen. Derudover har de også bedt antidopingagenturet Wada om at overveje, hvorvidt den skal forbydes eller ej.
Ifølge organisationen bør rytterne kun bruge kulilte i medicinske, kontrollerede miljøer, og de opfordrer kraftigt til, at metoden droppes helt.
Vingegaards holdning
Som tidligere beskrevet ser den danske cykelstjerne Jonas Vingegaard ikke det store problem i at benytte sig af kulilte, da han ikke mener, at det er farligt:
"Det er ikke noget, der er farligt. De siger, at de sender noget ind i lungerne, der svarer til at ryge en cigaret. Det er det samme som at ryge en cigaret,", har han tidligere udtalt til TV 2 Sport.
Wada har endnu ikke meldt noget ud om sagen, men UCI presser nu på for en afgørelse.
Debatten om kuliltemetoden handler ikke kun om regler, men også om, hvor meget man skal være villig til at risikere for at optimere præstationer i en allerede ekstrem sport.