Jordbæravler startede ud med tre: Nu er det nødvendigt med hele 10

Af: Mie M.B

|

18/06/2025

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det danske jordbærlandskab forandrer sig hele tiden

Lige nu læser andre også

Sæsonens første jordbær får smilet frem hos mange, men bag de saftige bær ligger et landskab i forandring. Dansk jordbærproduktion er i fuld gang med at tilpasse sig nye vejrforhold og ændrede forbrugsmønstre – og det betyder langt mere variation på markerne end tidligere. Det fortæller DR.

På Ellengaard nær Randers har jordbæravler Christian Faurschou fulgt udviklingen gennem fire årtier. I dag har han ti sorter i jorden – langt fra de tre, man typisk dyrkede i 1980’erne. De forskellige typer gør det muligt at dække sig ind, når vejret driller. "Hvis der er en af sorterne, hvor det kniber lidt med at følge med på grund af vejret, så er der altid en af de andre, der dækker ind," fortæller han.

Vejret har været ekstra gunstigt i år, med den rette balance mellem sol og regn. Det har givet et stærkt udgangspunkt for både kvalitet og mængde. For Faurschou, der driver pluk-selv, handler det især om smag, men selv her har diversitet vist sig som en nødvendig strategi.

Samtidig har mildere vintre og tidligere forår skubbet sæsonstarten frem. I år kunne plukningen begynde allerede 7. juni – tidligere end normalt. I 1990’erne var det en sensation, hvis høsten startede før 17. juni.

Ifølge Danmarks Statistik er dyrkning under overdækning også i fremgang. Siden 2015 er arealet med overdækkede jordbær fordoblet og nåede i 2024 op på 145.000 m².

Selv om udviklingen går hurtigt, er jordbærret stadig en traditionsbunden sommerklassiker. Der bliver stadig eksperimenteret, men smagen og sæsonens charme forbliver den samme.

Anbefalet til dig