Jubel på danske sygehuse: Nu vender endnu mere af dagligdagen tilbage

02/7/20 09:15

Christian Granhøj Skouboe

Siden virussens indtog har danske sygehuse været langt mere lukkede, end borgerne ellers har været vant til. Foto: Shutterstock
Det vækker stor glæde, at der nu lempes endnu mere på de restriktioner, som patienter og pårørende på danske hospitaler har været underlagt under coronakrisen.

Ny bekendtgørelse, som Sundheds- og Ældreministeriet netop har offentliggjort, har yderligere lempet de strikse besøgsrestriktioner for pårørende på hospitaler. Det fortæller Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelse. 

Fra 2. juli er alle nære pårørende nemlig velkomne på hospitalerne, så længe Sundhedsstyrelsen anbefalinger om hygiejne og afstandskrav mv. kan følges.

"Vi er i Kræftens Bekæmpelse meget glade for, at hospitalerne åbnes mere op for pårørende. Vi har talt med mange kræftpatienter og pårørende under coronakrisen, og de har været meget kede af, at de ikke har kunnet være sammen omkring sygdomsforløbet. Det har været en ekstra bekymring i en i forvejen svær tid med kræft," siger Pernille Slebsager.

Patienter skal ikke længere vælge

Dermed bortfalder kravet om, at kræftpatienter skal vælge en eller to faste pårørende, der kan ledsage dem til behandlinger, samtaler eller undersøgelser på hospitalet. Eller som må besøge dem, hvis de er indlagt.

Med de nye regler gives generelle tilladelser til besøg, som kun kan blive suspenderet fx i tilfælde af smittespredning på hospitalet.

"Jeg vil gerne opfordre alle patienter og pårørende, der færdes på hospitalerne til at være særligt opmærksomme på myndighedernes anbefalinger og hospitalernes konkrete anvisninger. Det kan kun lade sig gøre at beskytte de sårbare patienter, hvis alle tager ansvar og viser hensyn," siger Pernille Slebsager.

Det er hospitalesledelsen opgave at sikre, at alle besøg på hospitalerne kan ske på forsvarlig vis. Den nye bekendtgørelse træder i kraft 2. juli.