Kalenderen viser 29. januar: Derfor er der flag på skib og anlæg i dag

Af: Mie M.B

|

29/01/2024

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Dagen hedder Valerius og er opkaldt efter to biskopper - men der sker også noget andet på denne dato

Mest læste i dag

I dag, den 29., markerer man Valerius Dag, en dag tilegnet to forskellige historiske skikkelser, begge biskopper ved navn Valerius. Den mest sandsynlige af disse er biskop Valerius af Trier i Rheinland-Pfalz, Tyskland, hvis liv og virke kaster lys over kristendommens tidlige dage i Europa. Det skriver Gadekrydset.

Valerius af Trier, der menes at have været biskop i begyndelsen af det fjerde århundrede og døde omkring år 320, spillede en vigtig rolle i spredningen af kristendommen i regionen. Ifølge legenden var han en discipel af apostlen Peter og bidrog til opførelsen af den første kristne kirke i området, den nuværende St. Matthias Basilika. Under kejser Konstantins regeringstid, som tillod kristendommen i 313, og med støtte fra hans mor, den hellige Helena, blomstrede kristendommen i Trier.

Det er bemærkelsesværdigt, at domkirken i Trier er bygget på en tidligere katedral, hvilket nye arkæologiske udgravninger har afsløret. Trier, der oplevede en nedgang efter romernes tilbagetrækning omkring år 400, bevarede dog sin betydning som kirkens centrum og blev ærkebispens sæde.

Legenderne om Valerius inkluderer fortællinger om mirakler og hans forbindelse til St. Eucharius, den første biskop af Trier. En sådan legende fortæller om St. Peters stav, som genopvakte Maternus til live, og som blev opbevaret i Köln indtil det tiende århundrede.

En anden historisk Valerius var biskop i Saragossa, Spanien omkring år 300. Han var kendt for sin kraftige stammen, hvilket gjorde det nødvendigt for hans diakon Vincent at holde hans prædikener. Vincent blev senere martyrdræbt, mens Valerius undgik denne skæbne og døde i fred i Anet vest for Paris.

I Danmark markeres Valerius Dag også som flagdag fra søværnets skibe og anlæg i land, hvor man fejrer årsdagen for uddelingen af Holmens Hæderstegn.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig