Kan betyde død eller barnløshed: Mange kvinder dropper livreddende screening

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Næsten hver anden kvinde i alderen 23 til 29 år ignorerer at blive screenet for livmoderhalskræft.

Mest læste i dag

Kvinderne, fra de er fyldt 23 år, vil blive inviteret til screening som kan betyde død eller barnløshed, men alligevel er det kun 52,3 procent, der benytter sig af tilbuddet.

Og tallene, der stammer fra Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram for livmoderhalskræftscreening, vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse.

"Screening er yderst relevant for kvinder i tyverne. Så det ærgrer mig, at det ikke er flere, der tager imod tilbuddet og bliver tjekket for celleforandringer og dermed beskytter sig mod at udvikle livmoderhalskræft," siger Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Screeningen vil således kunne finde forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft. Derfor kan det få store konsekvenser for de kvinder, der vælger den fra.

"Det kan have store konsekvenser, hvis celleforandringer ikke bliver opdaget. Hvis celleforandringerne allerede har udviklet sig til kræft, kan det betyde, at livmoderen skal fjernes og kvinder risikerer, at de ikke kan få de børn, de ønsker sig," fortæller Janne Bigaard.

I Danmark dør 90 af sygdommen, og hver dag bliver tæt på én kvinde i Danmark diagnosticeret med livmoderhalskræft - og op mod to ud af tre kvinder, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan der være flere årsager til, at unge kvinder ikke udnytter tilbuddet - herunder en følelse af ubehag ved tanken om den gynækologiske undersøgelse.

"Vi kan se, at kvinderne gerne vil deltage, men ‘glemmer’ at bestille tid hos lægen. Mange ved ikke, at de har risiko for at få denne kræftform i en tidlig alder. De føler sig sunde og raske og tænker ikke, at de kan blive ramt af kræft," forklarer Janne Bigaard.

Blandt kvinder over 29 år bliver 62 procent screenet for livmoderhalskræft indenfor et år.

Anbefalet til dig