Trods øget fokus på diversitet og ligestilling sidder der stadig kun kvinder i hver femte bestyrelsesstol i danske virksomheder.
Ifølge Dansk Industris (DI) nyeste analyse er situationen særlig grel i virksomheder med over 50 ansatte, hvor næsten halvdelen af bestyrelserne udelukkende består af mænd.
Langsom fremgang
Andelen af kvinder i bestyrelserne er vokset beskedent fra 17,5 % i 2023 til 18,6 % i år. Men denne udvikling imponerer ikke DI’s rådgivningsdirektør, Kinga Szabo Christensen, der kalder fremskridtene “chokerende langsomme”.
“Halvdelen af Danmarks befolkning er kvinder, og der er masser af kvalificerede kvinder. Det er spild af talent, når de ikke er repræsenteret ved beslutningsbordet,” siger hun.
Til sammenligning er det kun to procent af virksomhederne, der mangler mænd i bestyrelsen.
Strukturelle udfordringer
Ifølge Kinga Szabo Christensen kræver løsningen mere end initiativer fra virksomhederne selv. Hun efterlyser politisk handling for at bryde kønsstereotyper, der fortsat præger uddannelsesvalg og karriereveje.
Kinga fortsætter, og forklarer, at vi stadig ser de samme strukturelle problemer, som ikke kan løses alene i virksomhederne, men kalder på, at politikerne skal være med til at hjælpe med at ændre rammerne.
Et skridt i denne retning er EU’s krav om, at virksomheder med over 250 ansatte senest i 2026 skal sikre, at mindst 40 % af bestyrelsesposterne går til det underrepræsenterede køn.
Sanktioner venter, hvis virksomhederne ikke lever op til målet.
Flere kvinder i større virksomheder
DI’s analyse viser, at de største virksomheder allerede har bedre repræsentation af kvinder i bestyrelserne.
Denne tendens bekræftes af tal fra Danmarks Statistik, som i 2022 registrerede en lille stigning i antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer – fra 33.800 i 2021 til 34.248.
Heraf udgør kvinder præcis 20 % af bestyrelsesmedlemmerne i de såkaldte økonomisk aktive selskaber.
Et nødvendigt opgør med vanetænkning
Kinga Szabo Christensen påpeger, at den langsomme udvikling også skyldes en tilbøjelighed til at vælge bestyrelsesmedlemmer, der ligner de eksisterende.
“Det er altid nemmere at ansætte nogen, der ligner én selv. Men det er ikke godt nok, når vi ved, at de bedste beslutninger træffes i lokaler med forskellige perspektiver,” siger hun.
Med EU’s krav og et stigende pres for ligestilling er håbet, at kønsbalancen i de danske bestyrelser vil ændre sig markant i de kommende år. Indtil da er vejen til reel ligestilling stadig lang.