Kan man vinde i lotto ved at få lagt sit horoskop?

Nyheder
Astrologi eller astronomi? Foto: Shutterstock
Man kan vel reelt dele danskerne i to grupper. En gruppe slubrer horoskoperne i sig, mens den anden synes, det er ngoet pjat. Kan man reelt sige noget om fremtiden ved at kigge på stjenerne?

Mest læste i dag

Hvad skal der ske til sommer? Møder du en kæreste eller får du din lønforhøjelse. Sådanne oplysninger kan man ofte læse i ugens horoskoper, men de meget overfladiske forudsigelser yder ikke retfærdighed til de mange astrologer, der tager horoskoperne meget alvorligt. 

I øjeblikket er der garanteret mange, der er i gang med at tolke på planeter og stjernernes 'bevægelse', for at kunne spå om dagen i morgen. Man skal selvfølgelig huske på, at det i det store billede ikke er stjernerne, der flytter sig, men Jorden, der stryger gennem rummet og roterer om egen akse.

Få mest muligt ud af dit år - få lagt dit personlige horoskop i dag

Selvom astrologi er på udkig efter svar, tegn og forudsigelser fra andre himmellegemers bevægelse, så er det ikke i sig selv en videnskab. Der er dog en lang historie med kloge mennesker, der har kigget mod stjernerne for at planlægge deres liv. 

Landmændene brugte himlen som kalender, sømænd har brugt det til som navigation og flere endnu til at forudsige det ene eller det andet.

Men hvorfor bliver himmellegemerne pludselig genstand for så mange personlige forudsigelser? Hvem kom frem til, at stjernerne og planeterne kunne holde på hemmeligheder om dit liv? Og hvorfor er det så populært i dag med horoskoper?

Stjernetegnenes oprindelse?

Stjernerne er en af de ting, som vi altid har vendt os mod, når vi har skulle have svar på dette og hint.

HVIS DU GERNE VIL OPTIMERE DINE CHANCER FOR AT FÅ JOB, SÅ LÆG DIT PERSONLIGE HOROSKOP

"Vi ved ikke rigtig, hvem der først kom med ideen til at observere ting i naturen og overføre det som påvirkninger på mennesker,” siger astronom Sten Odenwald, der er direktør for Citizen Science ved NASA Space Science Education Consortium. "Noget tyder på, at hulemalerier viser idéen om, at dyr og ting kan sættes i en eller anden ånd, som derefter kan have indflydelse på dig. Derefter overtog idéen om spådom, hvor du faktisk kan studere ting i naturen og tyde noget fra dem, f.eks. læsning af teblade."

En eller anden form for astrologi dukker op i forskellige trossystemer i gamle kulturer.

I Kine så adelsmænd på solformørkelser og solpletter som tegn på gode eller dårlige tider. Sumarierne og babylonierne, omkring midten af ​​det andet årtusinde f.Kr., syntes havde mange forskellige idéer om spådom, de havde ligeledes en idé om, at planeter og stjerner var en måde at holde styr på, hvor guderne var på himlen.

De gamle egyptere troede at forskellige stjerner udgjorde konstellationer, som de herefter navngav.

NASA skriver bl.a. om stjernetegn.

"Forestil dig en lige linje trukket fra Jorden gennem Solen og ud i rummet langt ud over vores solsystem, hvor stjernerne er. Derefter skal du forestille dig Jorden på dens bane omkring solen. Denne imaginære linje skulle rotere og pege på forskellige stjerner gennem en komplet tur rundt om solen - eller et år. Det siges, at alle stjerner, der ligger tæt på den imaginære fladskive, der trækkes ud af denne imaginære linje, er i et stjernetegn. Konstellationerne i stjernetegn er simpelthen konstellationerne, som denne imaginære lige linje peger på i sin årlange rejse."

FÅ LAGT DIT HELT PERSONLIGE ÅRSHOROSKOP

De 12 stjernetegn

De 12 stjernetegn er Vædderen (21. marts-19. april), Tyren (20. april-20. maj), Tvillingerne (21. maj-20. juni), Krebs (21. juni-22. juli), Løven (23. juli-22. august), Jomfru (23. august-22. September), Vægt (23. september-22. Oktober), Skorpion (23. oktober- 21. november) Skytten (22. november-21. december), Stenbukken (22. december-19. januar), Vandmanden (20. januar til 18. februar) og Fiskene (19. februar til 20. marts). Disse vestlige stjernetegn blev opkaldt efter konstellationer og matchet med datoer baseret på det tilsyneladende forhold mellem deres placering i himlen og solen.

Hvad er forskellen mellem astrologi og astronomi?

I århundreder blev astrologi (på udkig efter stjernetegn baseret på himmellegemernes bevægelse) betragtet som det samme som astronomi (den videnskabelige undersøgelse af disse objekter). For eksempel blev den revolutionerende astronom fra det 17. århundrede Johannes Kepler, der studerede planetenes bevægelse, på det tidspunkt betragtet som astrolog. Det ændrede sig omkring begyndelsen af ​​oplysningen i slutningen af ​​det 17. århundrede.

Når Sir Isaac Newton ænderede  himlen til en matematisk legeplads. Med Newtons idéer indså man, at tyngdekraften kontrollerede alt og det startede en helt ny videnskabelig tilgang til at se på himlen og planetenes og jordens bevægelse.

Herefter blev astronomi anerkendt som en videnskab og astrologi blev ikke anerkendt som en videnskab. Men selvom det ikke er en videnskab, så er der stadig mange, der sværger til at spå om fremtiden baseret på himmellegemernes flugt på himlen. 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig