Kan være slut: Hel branche vil kunne sige nej til kontanter

15/3/23 17:30

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
En hel branche ønsker at kunne sige nej, hvis en kunde ønsker at betale med kontanter.

I dag bliver langt de fleste betalinger klart med et betalingskort, hvilket gør sig gældende i butikker, på restauranter og meget andet.

Selvom hovedparten mener, at det er lettest at betale med et betalingskort, er det ikke alle, der er hoppet med på denne vogn. Der er nemlig stadig en mindre gruppe, der sværger til gode gammeldags kontanter.

Fremover kan det dog blive svært for denne gruppe danskere at betale regningen, hvis de har fået en bid mad på en restaurant eller café.

Ifølge brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer bør danske restauranter, caféer o.l. have ret til at afvise at tage imod kontanter fra kunder, såfremt de ikke ønsker at gøre dette.

Til TV 2 Østjylland fortæller Freja Brandhøj, der er politisk direktør i foreningen, at det er den besværlige administration af kontanterne, der gør, at mange restaurationer ønsker at kunne sige nej tak til dem.

"Der er virkelig meget administrativt tungt og omkostningstungt i det her, og det går selvfølgelig ud over restauratørerne, men også over forbrugeren, for det er dem, der betaler regningen i sidste ende," siger Freja Brandhøj til TV 2 Østjylland.

Der er blevet foretaget en undersøgelse blandt medlemmerne af foreningen, og ud fra denne har det været muligt at konkludere, at halvdelen ville sige nej til at tage imod kontanter, hvis det var tilladt.

Blandt andet årsagerne til, hvorfor de ikke ønsker at tage imod kontanterne, fremhæves det, at det er svært at finde en bank, der vil tage imod dem. Hertil oplever mange også et stort besvær forbundet med at bestille tid omveksling af byttepenge.

Til trods for, at de fleste restauranter, caféer mv. ikke ønsker at tage imod kontanter, er de påkrævet at gøre det. Det skyldes, at de skal leve op til den såkaldte kontantregel, der sikrer, at danskerne kan betale med kontanter.

Selvom det er et lovkrav, at man skal kunne betale med kontanter, når man besøger en restaurant eller handler i en butik, er det ikke alle, der tilbyder dette til kunderne. Det er tilfældet for MASH i Aarhus, der har besluttet at afvise kontant betaling.

Det er dog ikke uden grund, at de har besluttet at afvise kontant betaling, lyder det fra Mikkel Glahm, der er partner og marketingdirektør i virksomheden.

"Der har været en række ubehagelige episoder i Aarhus med selskaber, der betaler med store kontantbeløb. Det har skabt utryghed hos vores kolleger, og det er alene af den grund, vi har taget dette skridt," siger Mikkel Glahn til TV 2 Østjylland.