Karantæne eller sendt hjem? Sådan hygger du og din hund under corona-krisen

23/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Man kan sagtens hygge og arbejde med sin hund, selvom man er indendøre. Foto: Shutterstock
Der er i hvert fald én i familien, som værdsætter, at visse arbejdspladser og skoler holder lukket i disse virustider – nemlig hunden. Nu hvor meget tid bruges i hjemmet, kan hundeejere benytte lejligheden til at udvikle forholdet til deres hund.

Mest læste i dag

Når hverdagen ikke giver mulighed for så meget naturlig stimulering for hunden, kan du benytte lejligheden til at lave mental aktivering derhjemme. Det gør hunden gladere, og den får brugt sin naturlige adfærd, såsom at søge efter mad og løse opgaver. Det er en anderledes hverdag – ikke kun for os mennesker. Hunden kan blive påvirket af den markante ændring, der er sket, hvor hele familien pludselig er hjemme i flere dage. Derfor er samvær og opgaveløsning en god måde at minimere problemadfærd udløst af kedsomhed og frustration hos hunden.

Derfor har Agria Dyreforsikring delt en rækkke tips og råd til, hvordan man nemt kan aktivere hunden mellem de daglige gåture.

Det er godt for hunden med lidt hjernegymnastik, og får den lov til at tygge og synke noget, kan det også være med til at nedsætte stress. Alt det, du laver sammen med din hund, styrker forholdet mellem jer – og det behøver ikke være dyrt eller svært.

Hunde kræver udfordring

Vores hundes forfædre havde et fuldtidsjob med at finde mad ved at søge, jage og gnave. Det er langt fra de opgaver, hunde får, når maden blot serveres i en skål. Ved at lade hunden gøre en indsats for at få sin morgen- og aftensmad, kan den bruge noget af sit krudt på hjernegymnastik.
Forslag til lette øvelser I kan lave derhjemme: Du kan købe mange forskellige typer af aktivitetslegetøj til foder og godbidder, men du kan også hurtigt lave dine egne ved hjælp af toiletruller eller små æsker.

Giv hunden en udfordring ved at skjule små stykker kød, tørfoder eller andre godbidder i en toilet- eller køkkerulle. Fold kanterne i begge ender sammen og giv den til hunden. Du kan også skjule godbidderne i et håndklæde og placere dem på gulvet. Lad hunden snuse sig frem til sit "bytte" og lad den arbejde for at komme ind til lækkerierne. Har du en plastbeholder (f.eks. fra køkkenskabet), så sæt hunden på opgave ved at gemme godbidderne på gulvet under beholderne.

En lidt mere udfordrende opgave er at tage låget af en plastflaske og hælde et par tørre godbidder eller tørfoder i flasken. Hunden skal nu finde ud af at få godbidderne ud af den åbne flaske ved at ryste den eller vende den på hovedet. Her skal din hund være meget motiveret for at løse opgaven – så find yndlingsgodbidderne frem, og måske du må hjælpe lidt i starten.

Det er bedst at bruge hundens daglige foderration til opgaverne, særligt hvis din hund ikke må tage på i vægt eller har en følsom mave. Nogle hunde skal motiveres ekstra, og her kan du selv lave fedtfattige godbidder som kogt kylling eller gulerodstern. 

Andre gode karantæneråd

Andre ting du kan lave med hunden under karantænen:

  1. Træn grundlæggende lydighed eller lær nye tricks - nu har du god tid til at træne med din hund, så dårlige vaner afhjælpes, men du kan også lære hunden nye tricks (f.eks. sjove eller nyttige øvelser der hjælper dig i hverdagen).
  2. Øv smidighed, næsearbejde, lydighed eller anden hundesport derhjemme - selvom mange hundetræningsfaciliteter er lukkede, kan du lave mange af øvelserne derhjemme.
  3. Træn med din hund - selvom alle fitnesscentre er lukkede, og træning er sløjfet, har du en fantastisk træningskammerat / personlig træner: din hund! Gå en lang tur, gå i skoven, tag på en cykeltur eller løb med din hund – men sørg selvfølgelig altid for at holde afstand til andre.
  4. Forkæl din hund – vask og børst din hund, klip kløerne, børst hundens tænder. Nu har I god tid til at øve jer, hvis din hund ikke er fan af tandbørstning eller klipning af klør.

Selvfølgelig skal alle delene, I leger med, være sikre for hunden ,og du skal altid være sammen med hunden, når I laver øvelserne.  Vær generøs med ros, når hunden har succes med sin opgaveløsning.

 

Anbefalet til dig