Katteejere pas på: Påsken er den farligste tid

06/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Foto: Pressefoto
Påsken er lige om hjørnet, og selvom der ikke kommer gæster, dekorerer vi måske alligevel vindueskarmene med påskeliljer og farvede fjer. Alle pyntegenstandene er til stor glæde for os mennesker, men for katte er situationen en helt anden. Er ejerne ikke opmærksomme, kan deres kæledyr komme meget galt afsted.

Mest læste i dag

Små æg i forskellige farver, gule kyllinger der pynter i vindueskarmen og påskeliljer i potter og vaser. Det er alt sammen en obligatorisk del af påsken for mange danskere, men ejer man en kat, bør man være ekstra forsigtig med pynten, mener Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

“Hvert år til påske får vi mange henvendelser fra folk, som står i en rigtig ‘kattepine’. Dilemmaet går typisk ud på, at katteejerne kan se, at deres pelsede ven lider af alvorlige mavesmerter, som kan skyldes, at de har haft snuden i påskepynten. En konsekvens heraf bliver ofte, at katten skal opereres. Samtidig synes ejerne, at det vil være ærgerligt at fjerne al påskehyggen fra hjemmet,” siger Tine. 

Som en løsning på problemet foreslår hun et kompromis, hvor katteejerne indretter hjemmet med påskepynt uden for kattens rækkevidde. Samtidig kan man erstatte påskeliljer, farvede fjer og andre farlige pyntegenstande på bordet med en gul dug, flotte servietter og orkidéer. 

Tag hensyn til katten

  • Sørg for at din kat har sikkert legetøj, den kan hygge sig med, når I nyder påskebordet.

  • Erstat påskepynt, der er farligt for katten, med andre pyntegenstande. Husk også at fjerne påskeliljer, som står i haven udenfor hjemmet, da de indeholder giftstoffer, som kattemaven ikke kan tåle.

  • Husk at holde altandøre og vinduer lukkede. Hvert år kommer mere end hundrede katte til skade efter fald fra altaner og vinduer.
  • Find ud af, om din dyrlæge har åbent i weekender og på helligdage. 

Hvis du har mistanke om, at din kat har spist noget, den ikke kan tåle, skal du holde øje med, om den kaster op, får diarré eller viser andre tegn på ubehag. Læg også mærke til, om den spiser og drikker normalt.

Hvis katten udviser tegn på sygdom, bør du kontakte din dyrlæge. Forbered dig inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker i nærheden der holder åbent i helligdagene. 


 

 

Anbefalet til dig