Kendt bageri bekræfter: Corona får kransekagen til at skrumpe

28/12/20 12:54

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Reinh. van Hauen
Årets sidste, store tradition ser sig ikke fri af coronaens utallige konsekvenser. Den øgede smitte i særligt hovedstaden får nu Reinh. van Hauen-bagerierne til at ændre på en ellers urokkelig tradition; kransekagen

Danskerne har i den seneste tid skruet helt ned for de sociale aktiviteter samt på størrelsen af deres omgangskreds for at få bugt med epidemien, og hos bageriet Reinh. van Hauen er det en tendens, man regner med vil fortsætte hen over jul og nytår. Dermed påvirker covid-19 nu på sin helt egen måde en af de mest fasttømrede traditioner i Danmark; nemlig kransekagen nytårsaften.

For de overdådige kransekagetoppe er egnet til de store nytårsselskaber, som man hos bageriet regner med, er aflyst i år. Det oplyser kæden i en pressemeddelelse. 

“Vi fjerner faktisk de store og populære 14 og 16-ringskransekagetoppe fra butikkerne, fordi vi tror, at vores kunder i høj grad har måttet aflyse de traditionelt store nytårsfester. Til gengæld kommer vi til at bage mange flere af de små kransekager på seks og ni ringe, som måske passer bedre til parret, der sidder alene eller til det lille selskab, der tilhører samme sikre corona-boble,” fortæller ejer og CEO, Klavs van Hauen.

Mange fester på bagen

Nytårskagen, som har en lang historie bag sig, er en af de få traditioner, som ikke har ændret sig i Reinh. van Hauen-bageriets over 140 år lange historie. På gamle film kan man se, hvordan man også tilbage i 1917 stod med sprøjteposer og pyntede den festlige kage på præcis samme måde, som man gør i dag i van Hauen-bageriet.

Dengang var både top og knallerter også en uundgåelig del af den søde mandelkage, der er et af nytårsfestens greatest hits sammen med de mere egnsbestemte traditioner som enten kålpølser og grønlangkål eller torsk til hovedret.“Det er den samme opskrift, vi bruger den dag i dag,” forklarer Klavs van Hauen og fortsætter: “Den eneste forskel er, at vi har udskiftet råvarerne i takt med, at der er kommet bedre produkter på markedet.”

Klavs van Hauen fortæller desuden, at faderen, Knud van Hauen, som også var bager i Reinh. van Hauen, kan huske traditionen helt tilbage fra barndommen, og at kransekagen faktisk stammer helt tilbage fra 1700-tallet.

Festen er ikke aflyst

Selvom nytårsfesten bliver anderledes i år, og de fleste formentlig er ekstra ivrige efter at tage hul på et nyt år med udsigten til, at vi igen kan ses med dem, vi holder af, så er traditionen ikke helt aflyst hos bageriet, forsikrer Klavs van Hauen:

“Der skal stadig være fest, for vi skal da fejre, at vi er kommet igennem det her atypiske år. Så hvis man stadig ønsker 16-ringstoppe, så kan man selvfølgelig lave en særbestilling, og derudover så leverer vi i år ud til vores kunder, så de kan blive sikkert hjemme, hvis de ønsker det.”

Reinh. van Hauen er en københavnsk bagerkæde, der i dag drives af Klavs van Hauen, som udgør fjerde generation i det ikoniske bageri.