Kinesisk forskning: Coronavirus transmitteres dårligere ved højere temperaturer

09/03/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Coronavirussen påvirkes muligvis af temperaturer. Foto: Shutterstock.
En undersøgelse fra Sun Yat-sen University i Guangzhou i Kina indikerer, at den almene temperatur markant kan ændre transmissionen af covid-19. Ifølge undersøgelsen er virussens spredning højest ved 8,72 grader celsius.

Mest læste i dag

Det ser ud til, at coronavirussen spreder sig lettest ved forholdsvis lave temperaturer. Det indikerer en undersøgelse fra et kinesisk universitet. Det kan eventuelt forklare, hvorfor virussen har haft svært ved at bide sig fast i Afrika og Latinamerika, hvor temperaturerne er høje. Det forklarer forskerne til det kinesiske medie South China Morning Post.

Forfatterne til undersøgelsen analyserede de bekræftede tilfælde i verden mellem den 20. januar og den 4. februar. De inkluderede 400 byer og regioner i Kina og krydstjekkede den med officielle vejrdata. 

Den model, forskerne herefter kom frem til, viser, at antallet af tilfælde øges, indtil det når et højepunkt ved 8,72 grader celsius, hvorefter antallet af tilfælde falder efterhånden som temperaturen stiger.

Undersøgelsen blev offentliggjort i sidste måned, men mangler stadig en bekræftelse fra andre forskere - det der kaldes peer review. 

De foreløbige opdagelser understøttes imidlertidigt af Hassan Zaraket, der er viceadministrerende direktør for det amerikanske universitet i Beiruts infektionssygdomsforskningscenter. Han fortæller til samme medie, at ”stabiliteten af virussen mindskes, når temperaturerne stiger."

Set i det lys, giver det god mening at forsøge at stække virussen indtil temperaturen stiger på den nordlige halvkugle, hvor virussen har bedst fat. Selvom coronavirussen ikke bare forsvinder ved høje temperaturer, så kan den blive nemmere at inddæmme og bekæmpe. 

Ingen udsigt til at coronavirussen stopper

Selvom man kunne håbe på, at en ændring i vejret kunne stoppe virussen, mener Yuen Kwok-Yung, der er en af de vigtigste mikrobiologer i Hong Kong, at epidemien sandsynligvis ikke vil slutte i år. I Kina frygter de nu for, at de nu får coronavirussen tilbage fra udlandet.

”Der vil være det, vi kalder import af tilfælde. Først var andre lande bange for os, nu er vi bange for dem,” forklarer professoren.

Flere steder i verden er der indført indrejseforbud fra særlige områder. I Danmark har man dog valgt at lade det være op til de rejsende at vurdere, hvorvidt man vil i karantæne eller rejse ind i landet.
 

Anbefalet til dig