Klimaforsker hos DMI melder ud: Varmerekorder på vej

04/05/2023

Jesper Bengtson

Foto: Shutterstock
Det ser ud til, at vi skal forberede os på varmere temperaturer.

Mest læste i dag

På trods af køligt forårsvejr, så ligner det at vejret er på vej i en retning, hvor vi skal forberede os på varmerekorder.

Sådan lyder det fra Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO).

En klimaforsker fra organisationen fastslår at en mulig udvikling af vejrfænomenet El Niño kan have store konsekvenser for klima og vejr på globalt plan.

Og sandsynligheden for at vejrfænomenet udvikler sig senere i dette kalenderår, er voksende, lyder det fra WMO i deres seneste opdatering, hvor generalsekretæren, Petteri Taalas, fulgte det op med denne kommentar i en pressemeddelelse:

“Udviklingen af en El Niño vil højst sandsynligt føre til en ny stigning i global opvarmning og øge chancen for at slå temperaturrekorder.”

Ejgil Kaas, der er klimaforsker ved Nationalt Center for Klimaforskning hos DMI, er enig i, at udviklingen af El Niño kan medføre flere betydelige konsekvenser for både vejr og klima.

Det skriver Avisen.dk.

Sandsynligheden for at temperaturerne i Middelhavsområdet bliver mærkbart højere, end de plejer sidst på sommeren, er store.

Eigil Kaas beskriver det som et problem af stor karakter, da området allerede nu er præget af tørkeproblemer.

Nogle modeller hos DMI antyder, at en såkaldt super-El Niño kan vise sig, hvilket vil betyde, at klodens middeltemperatur inden for en overskuelig fremtid for første gang kan ramme 1,5 grader i forhold til førindustriel tid.

Parisaftalen, der blev indgået i 2015, handler om, at man ønsker at begrænse temperaturstigningerne til under 2 grader og gerne ikke mere end 1,5, som lige nu lurer i horisonten.

Eigil Kaas tror, at kloden flere steder vil opleve varmerekorder:

“Måske får vi nogle år, hvor temperaturerne slår rekorder flere steder på jorden. Det kan være, at vi lige når over 1,5 grader, men derefter vil det nok sætte sig igen”, udtaler klimaforskeren.