Købehavn Zoo i ekstase: Yderst sjældent dyr fundet i Danmark

Nyheder
Foto: København Zoo
I København Zoo er der smil og glade dage.

Lige nu læser andre også

Det sker ikke ligefrem hver dag.

I Bønsvighoved Skov på Sydsjælland blev der i løbet af ugen gjort et historisk fund af den truede og yderst sjældne bille; eremitten.

Det er nemlig første gang nogensinde, at eremitten er blevet fundet i det område, og for en art, der gennem de sidste 100 år, er forsvundet mere og mere fra den danske natur, er det en sjælden god nyhed, når det kommer til biodiversitet i Danmark.

"Det er et helt vildt fund, da der er tale om en bille, som findes meget få steder i Danmark – ja faktisk i hele Europa, hvor den er beskyttet under EU-Lovgivningen," siger Lasse Østermark, som er projektkoordinator for ZOOs nationale projekter.

Arten er fundet i et område, hvor ZOO arbejder med naturgenopretning i samarbejde med ejerne af skoven.

Det skriver Zoologisk Have i København i en pressemeddelelse.

Tip fra Miljøstyrelsen

Som en del af det nationale overvågningsprogram for eremitten var Kasper Grønbech Andersen og Mathilde Steenholdt Paustian fra Miljøstyrelsen på ekspedition i området mandag, hvor de fandt spor af billen i en hulning i et over 300 år gammelt egetræ i skoven.

Der var blandt andet rester af eremitvinger og maser af ekstrementer, hvilket de tippede ZOO om.

"Jeg var så spændt på at komme derned og se, om vi mon virkelig kunne finde en levende larve, så jeg havde svært ved at falde i søvn om aftenen," lyder det fra bille-entusiasten Lasse Østermark.

Morgenen efter tog Lasse afsted mod Sydsjælland med kollegaen Signe, og i en hulhed ca. tre meter oppe i træet, fandt de små hvide larver.

"Det var en fantastisk oplevelse på flere områder. For det første at være med til at finde en helt ny lokation for så sjælden en art, og så i et område hvor ZOO er en del af den fremtidige forvaltning," lyder det fra zoolog Signe Ellegaard, som også er en del af det danske naturgenopretningsteam.

Nu gælder det for ZOO om at sikre og udvide leveområdet så man forhåbentlig får en mere bæredygtig population i fremtiden.

Lasse Østermark og Signe Ellegaard skal desuden bruge de næste par uger på at lede videre i skoven for at se om billen måske findes flere steder.

"Vi tager de tålmodige briller på, da der nok er omring 50 egnede træer. Det er et kæmpe arbejde, men vi glæder os til det," slutter Signe Ellegaard.

Anbefalet til dig