Københavns Zoo med fantastisk nyhed

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Fredag var en glædens dag for Københavns Zoo, selvom det startede ud med et drama

Lige nu læser andre også

Der var stor glæde i København ZOO fredag middag, da en girafunge meldte sin ankomst i girafstalden.

 "Vi har vidst i nogen tid, at der var en unge på vej, men vi kan aldrig være helt sikre på, hvornår ungen rent faktisk kommer ud. Det er ikke noget, vi normalt monitorer så nøje, da girafhunner som regel klarer sådan en fødsel selv - og uden problemer," siger zoologisk direktør Mads Frost Bertelsen.

Dog var der en lille smule drama, da dyrepasserne mødte på arbejde fredag morgen og sagde godmorgen til girafferne.

"Normalt når giraffer går i fødsel, plejer begge forben at stikke ud. Men her var der i første omgang kun det ene. Så vi nåede da at tale om, om det skulle blive en fødsel, hvor vi skulle ind og hjælpe ungen med at komme ud. Det vil vi dog altid gerne undgå, da vi altid arbejder på dyrenes naturlige betingelser her i ZOO," lyder det fra den zoologisk direktør.

Heldigvis gik der ikke længe før, at det andet forben kom til syne, og så var der kun tilbage at vente på, at naturen gik sin gang.

"Det hele gik rigtig fint, og jeg tror, at de gæster, der overværede fødslen, fik en stor oplevelse med hjem," lyder det.

Det er hungiraffens 8. kalv, så det er en erfaren mor, der har føjet et ekstra medlem til familien på savannen. Den nyfødte unge vil blive undersøgt en af de nærmeste dage, hvor man blandt andet vil lytte til hjertet samt finde ud af kønnet. Men de allerførste timer skal bruges på at knytte bånd mellem mor og unge.

"En girafmor er en meget omsorgsfuld mor. I naturen skal hun være klar til at forsvare sit afkom mod rovdyr, og ungen skal derfor helst være på benene og klar til at følge med mor hurtigt efter fødslen. Det er fascinerende at følge forløbet - især i de første uger," siger Mads Frost Bertelsen.

FAKTA:

Den første giraf i ZOO kom til i 1902. Det var en hun, som desværre døde i en ulykke bare 10 måneder efter ankomst. De næste giraffer ankom i 1908. Det var to unge giraffer fra Sydafrika, og de fik havens første girafkalv i 1915. Ungen blev født om natten og overlevede ikke.

I 1935 ankom en han og to hunner fra Kenya, og de fik tilsammen deres første to kalve i 1915. Denne gang overlevede begge. Siden da har der altid været giraffer i ZOO, og der er opdrættet adskillige sunde og raske kalve.

En giraf er drægtig i ca. 15 måneder og føder én kalv, der ved fødslen er knap to meter høj og vejer 50-60 kg.

ZOO er en del af internationale avlsprogram for giraffer. I alt har vi i ZOO opdrættet 38 kalve siden den første kom i 1915.

Selvom giraffen er relativt sårbar overfor rovdyr, er den bestemt i stand til at forsvare sig. Med et kraftigt spark fra de store og stærke ben, kan den holde selv løver på afstand.

Giraffer er tæt på at være en truet art i naturen. Det sker i takt med menneskets fremfærd, hvor landbrug, byer, veje og elledninger kommer i vejen for dyrene.

Anbefalet til dig