Køkken ekspert: Derfor bør du (næsten) aldrig tilføje ingredienser på en kold pande

Af: Naja Radik

|

12/09/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For at blive en god kok skal man starte med det grundlæggende.

Lige nu læser andre også

At kende forskellen mellem svitsning og stegning eller hvordan man tilbereder et æg korrekt, er et par af disse grundlæggende færdigheder. 

Men at vide, hvorfor du skal forvarme en pande, er måske en af de vigtigste færdigheder i den kulinariske verden.

Tasting Table forklarer, at forvarmning af stegepander eller ovne, indebærer opvarmning af dem til en bestemt temperatur inden tilberedning. 

Så når en opskrift lyder noget i retning af “forvarm ovnen til 180 grader”, betyder det, at du skal indstille ovnen til 180 grader, vente på, at den lille lampe slukkes, og derefter tilføje det, der skal bages. 

Nu tænker du måske, “hvad gør det af forskel?”. 

Grunden til, at du ikke bør tilføje (de fleste) ingredienser til en kold pande, kommer her. 

Koldt fedt bliver absorberet som en svamp

Varm olie har en lang række fordele. 

Til at begynde med, giver det fødevarer som bøf eller kylling en smuk brun farve og bedre smag. 

Hvis disse kød typer blev lagt på en kold pande med kold olie, ville de absorbere det som en svamp og så ville det ikke blive stegt korrekt.

Det forklares også, at metaloverfladen på en pande ligner meget små linjer, der udviser sig, når de opvarmes. 

Hvis overfladen er kold, har disse linjer dog en tendens til, at forblive lukkede. 

Når overfladen er varm, udvides de, hvilket gør ingredienserne klar til at blive stegt.

Indrømmet, der er et par ingredienser, der skal smides på en kold pande, fordi de er tilbøjelige til, at brænde på. 

Disse omfatter hvidløg, krydderier og smør.

Bacon brænder derimod ikke så hurtigt på, men drager fordel af en kold pande, fordi fedtet har tendens til at give sig, når temperaturen stiger, hvilket hjælper med mere jævn stegning. 

Så for bedre smag og mere æstetisk tiltalende madvarer, skal du sørge for at bruge lidt ekstra tid på at varme panden op, før du tilføjer dine ingredienser.

Anbefalet til dig