Kolding går i front: Bliver første by i Jylland

Foto: Shutterstock
Nu sker der noget helt nyt i Kolding

Mest læste i dag

Tirsdag den 7. september fra kl. 15-17 nedlægges de første 5 snublesten for ofre for nazismen i Kolding.

Dagen markerer også, at Kolding bliver den første by i Jylland, hvor Gunther Demnigs snublesten lægges. Tidligere er der blevet lagt snublesten i både København og Odense, fortæller Kolding Kommune i en pressemeddelelse

"Nedlæggelsen starter ved Hjelmsvej 11 i Kolding, hvor Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær og Henriette Harris fra Snublestensgruppen vil sige et par ord inden den første snublesten for Alice Dinesen (jødisk kvinde) vil blive lagt. Derefter lægges de efterfølgende fire sten på Agtrupvej 1, Haderslevvej 25 og Clemensgade 1 for Karinus Felsted (modstandsmand), Poul Seidenfaden (modstandsmand), Jørgen Kelstrup (modstandsmand) og Kai Ibsen (kommunist og modstandsmand)."

Det oplyses desuden, at en række pårørende til de fem ofre deltager endvidere i arrangementet, som derudover også er åbent for alle, der har lyst til at deltage.

Skolebørn yder stor indsats

Det er lokale skolebørn, som har trukket en del af læsset med at finansiere det nye mindesmærke: 

"Det er primært Sdr. Vang Skole og Aalykkeskolen, der har finansieret nedlæggelsen. På Sdr. Vang skole er det foregået ved at afvikle en historisk Algang, hvor hele skolen er blevet sendt ud at gå, og forældrene opfordres til at sponsorere 2,5 kr. for hver km. deres barn har gået. Herved får både børn og forældre en fornemmelse for Algangens betydning under besættelsen og hvilken rolle det spillede for det nationale sammenhold."

"I det hele taget har skolebørn på Sdr. Vang Skole og Aalykkeskolen haft mulighed for at være involveret i projektet helt fra start, idet tre skoleklasser har deltaget i et undervisningsforløb ved Skoletjenesten Kolding på arkivet, hvor de både er blevet introduceret til de fem personer, men også selv har fået lov til at researche på de personer, som der nu lægges en sten for. Ligesom de har fået et indblik i, hvordan personerne indgik i en større historie under besættelsen. Det vil også være elever fra de involverede klasser, som på dagen for nedlæggelsen vil fortælle et par ord om hver person, som der lægges en snublesten for."

Dagen inden arrangerer Koldingbibliotekerne og Kolding Stadsarkiv et foredrag med Henriette Harris, hvor hun vil fortælle om Gunther Demnig og baggrunden for snublestensprojektet.

 

Anbefalet til dig