Kommer med opfordring til danskerne: Brug en time på det i efterårsferien

Vintertid og de mørke eftermiddage nærmer sig. Det er derfor en god idé at få tjekket, at lyset virker på cyklerne i husstanden. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Vintertid og de mørke eftermiddage nærmer sig. Derfor er det en god ide at få tjekket det nu.

Den mørke tid begynder for alvor, og efterårsferien er en perfekt anledning til at gennemgå cyklens tilstand og lys, så børn og voksne i husstanden kan færdes sikkert i trafikken.

Sådan lyder det fra Brian Wahl Olsen, der er direktør for forebyggelse og skadepartnerskaber i Alm. Brand.

”I en travl hverdag er der desværre mange, der glemmer cykellygterne, og måske er de cykellygter, man har, gået i stykker i mellemtiden. Så når man nu har tiden i efterårsferien, er det en god ide at gøre cyklen klar til den mørke tid,” siger Brian Wahl Olsen i en pressemeddelelse og opfordrer danskerne til afsætte en times tid til gøremålet.

Vintertid og de mørke eftermiddage nærmer sig. Det er derfor en god idé at få tjekket, at lyset virker på cyklerne i husstanden. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Kan ende i en ulykke

En cyklist uden lys og reflekser er så godt som usynlig på en mørk landevej, og det kan føre til alvorlige situationer.

”Det er utroligt svært at se en cyklist, som ikke har lys og lygter på, og hvert år sker der slemme trafikuheld på den bekostning. Så det er utroligt vigtigt, at cyklen er udstyret med de rette cykellygter,” siger Brian Wahl Olsen og fortsætter:

”Mange ved det ikke, men reflekser er faktisk lige så vigtige som lygter og gør cyklisten mere synlig. Så det er en rigtig god ide at få købt nye reflekser til cyklen, hvis man mangler dem, eller købe en refleksvest, hvis du skal ud at cykle i mørke. Den er god i vådt vejr, eller hvis sigtbarheden i øvrigt er dårlig. Det gør dig mere synlig for de øvrige trafikanter,” siger Brian Wahl Olsen.

Ifølge Cyklistforbundet skal en cykel med to hjul udstyres med mindst én forlygte og mindst én baglygte. Lygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand. De skal kunne ses fra siden. De skal være tændt fra solnedgang til solopgang.