Kongebesøg er startskud til lovende samarbejde: 'Det helt rigtige tidspunkt'

Af: Thea Andersen

|

07/11/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Spaniens Kong Filipe VI og Kronprins Frederik bliver i dag modtaget af adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen til et royalt erhvervsarrangement, der skal være startskuddet til omfattende grøn samarbejde.

Mest læste i dag

Spanien er et nærmest perfekt land til produktion af grøn strøm – masser af sol, masser af vind. Og Danmark har omfattende af viden om, hvordan grøn strøm bliver lavet om til brændsel. Derfor er der store forventninger til det samarbejde mellem de to lande omkring PtX og grøn brint, som det royale erhvervsarrangement skyder i gang i dag.

Adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen og adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen tager imod Kong Filipe VI og Kronprins Frederik tirsdag morgen i Hotel NH Collection Copenhagen.

Det skriver DI - Dansk Industri i en pressemeddelelse.

"Besøget fra det spanske kongehus kommer ikke tilfældigt - det er erhvervsmæssigt på det helt rigtige tidspunkt. Spanien har masser af grøn energi fra vind og sol og har brug for Danmarks ekspertise på omdannelsen af den grønne energi til brændsel. Besøget skal være startskuddet til givtigt grønt samarbejde for begge lande. Det royale besøg vil således blive fulgt op i de kommende år af øget korrespondance og delegationsbesøg, som givetvis vil øge handelssamarbejdet," siger international direktør i DI Thomas Bustrup, der fortsætter.

"Kong Filipe og Kronprins Frederik deltager tirsdag i dag i det store erhvervsarrangement med cirka 50 spanske og 100 danske topledere. Det er altså et stort og ambitiøst samarbejde, der begynder på højeste niveau i disse dage. Det er af betydning, at det er topledere fra begge sider, der indleder samarbejdet med netværk og samtaler i dag, og der er ingen tvivl om, at besøget betyder øget samhandel i de kommende år."

Danmark og Spanien er tætte samarbejdspartnere i EU, og grøn omstilling har en meget høj prioritet i begge lande. I marts 2023 underskrev Danmark og Spanien en erklæring om samarbejde vedrørende grøn energi, og det spanske erhvervsfremstød fokuserer på netop grøn omstilling, PtX og grøn brint, og derudover også på shipping og medicinalindustrien.

Ud over de royale gæster deltager de to udenrigsministre Jose Manuel Albares og Lars Løkke Rasmussen sammen med cirka 50 spanske og 100 danske virksomheder. 

Generel stigning i eksport til Spanien

Eksporten til Spanien er efter en lang periode på et stabilt niveau steget med lidt over 80 pct. siden 2020 og har nu rundet 40 milliarder kroner, fortæller en ny analyse fra DI. Spanien er nu Danmarks 12.-største eksportmarked. Det spanske marked har i en lang årrække været udfordret af ekstrem svag vækst, men spanierne er ved at genrejse økonomien. Blandt eksportmarkeder, der er større end Spanien, er det kun Kina, USA og Polen, der forventes at vokse hurtigere end Spanien.

Så frem mod 2030 er Spanien et af Danmarks eksportmarkeder med udsigt til den højeste vækst.

"Kongebesøget lægger sig oven på en i forvejen imponerende udvikling i samhandlen med Spanien. Den gode økonomiske udvikling i Spanien i de seneste og forhåbentlig også i de kommende år giver store muligheder. Sammen med de mange penge, som Spanien ventes at få fra EU's strukturfonde, så kan der komme ekstra turbo på samhandlen mellem Danmark og Spanien generelt. Kongebesøget er med til at skubbe kraftigt på den gode udvikling"

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig