Kongehuset beretter: Stolt og glad kronprins Frederik

19/03/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Nu er der en ny melding fra Kongehuset, der beretter om en særlig detalje, der har gjort kronprinsen meget stolt.

Mest læste i dag

Det har været et særdeles udfordrende år for mange, det seneste år. Der er nok ikke nogen der kan sige, at de slet ikke har mærket til coronavirussen.

Den har naturligvis også påvirket Kongehuset og den royale hverdag. 

Netop i dag er Kongehusets årsrapport for 2020 landet - og her giver hofmarskallen også sin beretning, om det forgangne år.

På Kongehusets hjemmeside, kan man nu læse hofmarskallens beretning.

Der bliver fortalt om et særdeles anderledes år, der var stærkt præget af coronakrisen. Mange af kongefamiliens officielle arrangementer og gøremål, måtte tilpasses de mange restriktioner, som pandemien medførte. Samtidig måtte Kongehusets organisation omstilles, så den kunne fungere på tryggeste vis.

Mange store begivenheder blev aflyst - blandet andet Hendes Majestæts 80 års fødselsdag, i april sidste år.

Derudover skete der også noget ganske særligt - nemlig at dronning Margrethe talte til danskerne. Det sker som regel ellers kun i forbindelse med den årlige tale nytårs aften - men coronakrisen betød, at dronningen den 17. marts 2020 helt ekstraordinært tonede frem på skærmen og talte til danskerne - Majestætens budskab var klart og tydeligt: Bliv hjemme. 

Det var første gang siden Christian 10.s tale ved befrielsen af Danmark, at landets regent talte direkte til befolkningen, udover nytårstalen. 

Nu, ét år senere, ses der tilbage på det særpræget og svært år. Men der har også været mange ting det seneste år, som er blevet tydeligt. 

Stolt over de danske borgere

Eksempelvis har kronprins Frederik flere gange udtrykt stolthed over det danske civilsamfunds indsats.

"Hans Kongelige Højhed Kronprinsen gav ved flere lejligheder udtryk for sin stolthed over det danske civilsamfunds indsats for at hjælpe medborgere berørt af corona, herunder ved et virtuelt besøg hos Røde Kors i marts. Tusindvis af danskere havde meldt sig som frivillige i organisationens hjælpenetværk og call center. Ligeledes påtog mange danske virksomheder sig nye opgaver for at afhjælpe krisen, og en tidlig morgen i april kunne Kronprinsen overvære, at et af verdens største fragtfly på initiativ fra Mærsk og Region Hovedstaden landede i Københavns Lufthavn med værnemidler fra Kina til det danske sundhedsvæsen," lyder ordene i hofmarskallens beretning.

Forleden mærkede både dronningen og kronprinsen endnu en gang, til den helt nye hverdag. 

De holdte nemlig det første virtuelle statsråd i historien. Det er aldrig sket før - og i stedet for at være samlet, så sad dronningen og kronprinsen alene i statsrådssalen. 

I stedet var ministrene med på hver deres computer. Denne dag, tirsdag den 16. marts, blev der også sat en anden rekord. Det var nemlig også første gang i historien, at der skulle behandles hele 250 sager. 

Der har nemlig været udskydelser og aflysninger på grund af coronavirussen.