Kongehuset i venteposition: ”Skal være gode eksempler”

20/5/20 09:59

Nanna Christina Smidt

Det er ikke meget dronning Margrethe får vinket i disse tider. Kongehuset holder nemlig lav profil. Foto: Shutterstock
Kongehuset holder for tiden lav profil, og der er ikke mange officielle pligter på programmet.

Kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen, forklarer at det er den helt rigtige strategi at bruge.

Langsom genåbning

Mens landet langsom bliver genåbnet og flere og flere danskere kommer tilbage på job og har aftaler med vennerne, så er der stadig stille hos kongehuset. Et par enkelte opslag er der kommet på deres Instagram-profil, men de offiecielle pligter lader vente på sig.

Deres kalender er nærmest ikkeeksisterende – i hvert fald, hvis man sammenligner med før coronakrisen. Det skriver Kendte.dk 

De har kun været deltagende i ganske få begivenheder, der har kunnet lade sig gøre inden for myndighedernes anbefalinger.

For Kongehuset skal, ifølge kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, være gode eksempler.

Stadig synlige

Selvom kongehuset har haft få officielle pligter under coronakrisen, så har de været meget synlige. Især dronning Margrethe der ekstraordinært har holdt to taler for folket. Den første som en tale til opmuntring og formaning til danskerne i begyndelsen af coronakrisen, og den anden på majestætens 80-års fødselsdag. Særligt den første gik viral og gjorde stort indtryk på danskerne, og faktisk nåede den også til udlandet.

Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, mener da også at denne tale især har gjort indtryk på danskerne, og at det har betydet mere, end når Mette Frederiksen har talt, fordi dronningen er respekteret, men også fordi det ikke er sket før, at hun har holdt tale ud over nytårstalen.

Dronningens eneste officielle pligter har været hendes tale på hendes 80-års fødselsdag, og så var hun i Mindelunde for at mindedes 75-året for befrielsen.

Kronprins Frederik har besøgt en spritfabrik, men ellers har  både han og kronprinsesse Mary holdt deres møder og lignende fra deres kontor.

Følger myndighederne

Kongehuset er slet ikke nævnt i genåbningen, og de følger alle anvisninger.

Lars Hovbakke Sørensen forklarer at offentlig audiens er blevet aflyst:

”Kongehuset er på mange måder et spejl af, hvordan den danske befolkning agerer i den her situation,” fortæller Lars Hovbakke Sørensen til Kendte.dk.

Han fortæller også, at hvis kongehuset var gået tilbage til fuld skrue, var der formentlig en kritik af, at Kongehuset ikke havde taget det tilstrækkeligt alvorligt. Derfor mener han, at de gør det eneste rigtige, og deltager i det, der er mulighed for i forhold til myndighedernes anbefalinger.

Indtil videre er blandt andet dronning Margrethes sommertogt blevet aflyst.

Men kongehuseksperten tror på, at det hele ser mere normalt ud efter sommer.