Kongelige tvillinger får helt særlig fødselsdagsgave

08/1/21 12:15

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Franne Voigt
Særligt en af dagens gaver vækker med garanti glæde hos de to 10-årige fødselarer.

Fredag fylder kronprins Frederik og kronprinsesse Marys to yngste børn 10 år. 

Det skal naturligvis fejres. Når man er henholdsvis nummer fire og fem i tronfølgen, så fejres den slags ikke kun med boller, varm kakao og dannebrog på bordet. De to tvillinger får nemlig i år en helt særlig fødselsdagsgaver, der kun er ganske få forundt. 

Kongehuset fortæller nemlig, at de to fødselarer nu modtager deres officielle kongelige monogrammer. 

"Der er i Danmark en lang tradition for kongelige monogrammer. Monogrammet er et identitetsmærke, der både kan have en funktionel og en dekorativ brug. Monarkens monogram er officielt, mens monogrammer for de øvrige medlemmer af Kongehuset er af privat karakter," skriver Kongehuset.

"Monogrammet kan som et personligt kendemærke anvendes på en lang række områder, hvor en identitet skal markeres. Det kan være på genstande, gaver, brevpapir, smykker og meget andet.  Et kongeligt monogram består af et initial eller et dobbeltinitial under kongekronen."

Fremadstræbende og poetisk

I pressemeddelelsen sætter Kongehuset nogle ord på de tanker, der er gået forud for designet af de to nye monogrammer. 

"Prins Vincents monogram består af Prinsens forbogstav ”V”. Det består af en fast klassisk venstredel kombineret med en legende, fremadstræbende dobbeltstreg mod højre. Som med øvrige kongelige monogrammer er Christian den 5.s kongekrone placeret over initialet."

Foto: Charlotte Søeborg Ohlsen, Kongehuset

Foto: Charlotte Søeborg Ohlsen, Kongehuset

"Prinsesse Josephines monogram består af Prinsessens forbogstav ”J”," skriver Kongehuset og uddyber: 

"Monogrammet er tegnet som et enkeltstående kalligrafisk J, der står stærkt i kursiv og med et poetisk og levende udtryk."

Foto: Charlotte Søeborg Ohlsen, Kongehuset

Foto: Charlotte Søeborg Ohlsen, Kongehuset

Begge monogrammer er designet af grafisk designer Charlotte Søeborg Ohlsen med faglig bistand fra grafisk designer Mads Quistgaard og grafisk designer Cecilie Kirkeskov Knudsen, oplyser Kongehuset.