Kongeligt klenodie kan blive dit

Foto: Bruun Rasmussen
En helt særlig mønt sættes nu til salg.

Mest læste i dag

En historisk guldmønt, der har tilhørt det danske kongepar, kong Christian IX og dronning Louise, udbydes på auktion hos Bruun Rasmussen den 4. maj. Det fortæller auktionshuset nu. 

"Kunne du tænke dig at eje selvsamme mønt, som har været mellem hænderne på et af dansk histories kongepar? Så byder muligheden sig nu, når en sjælden guldmønt fra 1892 udbydes på auktion hos Bruun Rasmussen. Vurderingen lyder på 160.000-180.000 kr."

Udover at mønten har været ejet af de kongelige, så er den også sjælden i sig selv. Den blev nemlig kun fremstillet i to eksemplarer.

”Her er tale om en mønt, hvor historien taler med helt store bogstaver,” fortæller Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen. ”Der findes blot to eksemplarer i guld af denne type mønt. De blev begge lavet i anledning af kongeparret kong Christian IX og dronning Louises guldbryllup i 1892, som hver fik et eksemplar ved guldbryllupsfesten.”

Eneste eksemplar der kan erhverves

Eksemplaret, som blev givet til kong Christian IX, tilhører i dag den kongelige familie og ligger i Den kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet. Kongeparrets søn, prins Valdemar, som i øvrigt var møntsamler, arvede dronning Louises eksemplar, og efter hans død blev mønten solgt til en privatsamling.

”Efter at dronning Louise personligt modtog mønten ved sit guldbryllup, kan man med sikkerhed sige, hvor mønten har befundet sig, og hvem den har været i hænderne på helt frem til i dag, hvilket hører til absolut sjældenhederne for så enestående en mønt,” fortæller Michael Fornitz.

Guldmønten er dermed det eneste eksemplar, en privatperson nogensinde kan erhverve sig. Den udbydes den 4. maj på Bruun Rasmussens Traditionelle Møntauktion i København. Vurderingen lyder på 160.000-180.000 kr, fortæller auktionshuset. 

 

 

Anbefalet til dig