Kræftens Bekæmpelse uddeler 80,6 mio. kr. til kræftforskning

31/05/2019

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg har uddelt 80,6 mio. kr. til 49 forskellige forskningsprojekter. Årets uddeling er ekstraordinært stor på grund af beløb, som er testamenteret til kræftforskning.

Mest læste i dag

Uddelingen er mulig på grund af de mange penge, som danskerne gavmildt donerer til Kræftens Bekæmpelse. I år er der altså særligt mange penge – ca. 7,5 mio. kr. – som er kommet ind via arv.

Det betyder, at 49 forskningsprojekter nu kan gå i gang med støtte fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU). Det er 15 flere forskningsprojekter end sidste år.

- Kræftens Bekæmpelse har en meget stor folkelig opbakning, som vi er meget taknemmelige for, og som betyder, at vi nu igen kan uddele et stort millionbeløb til kræftforskning. Det er projekter af høj kvalitet, og som har perspektiver, der kan gøre en forskel for patienterne, siger formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen.

Bedre opfølgning efter tarmkræft

Et af de største beløb fra KBVU-uddelingen går i år til professor Claus Lindbjerg Andersen, Aarhus Universitetshospital. Han har fået 3,9 mio. kr. til at undersøge, om man ved hjælp af en blodprøve kan skabe et bedre opfølgningsprogram efter tarmkræft – og dermed helbrede flere af de patienter, der får tilbagefald af kræft.

Et andet projekt handler om anvendelsen af antibiotika til børn, der har kræft, og som får en infektion. Da feber er en meget hyppig tilstand for børn med cancer, vil selv små forbedringer have stor betydning for denne sårbare gruppe, skriver forskerne.

Et tredje handler om vedligeholdelsesbehandling af børn og unge med akut leukæmi. En undersøgelse, der ifølge forskerne har potentiale til at forbedre helbredelsesraten ved denne sygdom.

De ekstra penge, som Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg i år kan uddele til kræftforskning på grund af arv, er øremærket særlige former forskning, f.eks. forskning i brystkræft, nyre- og urinvejskræft og stamceller.

Fakta: Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg

  • Hovedopgaven for Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU) er at forestå fordelingen af midler til forskning inden for det læge- og naturvidenskabelige område.
  • KBVU består af 15 medlemmer, der er aktive, erfarne forskere med indsigt i kræftområdet, samt to patientrepræsentanter. Medlemmerne er valgt af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
  • Forskere ansat i Kræftens Bekæmpelse har ikke fortrinsret i forhold til at få penge fra KBVU. De søger på lige fod med andre forskere.
  • Uddelingen er mulig på grund af de penge, som danskerne hvert år donerer til Kræftens Bekæmpelse.
  • I år er der et særligt stort beløb, som er testamenteret til kræftforskning. Penge, som testamenteres, og som er øremærket særlige former for kræftforskning, uddeles af KBVU.

Anbefalet til dig