Krigen går ind i en ny fase: Nu begynder slaget om Donbas

19/4/22 06:54

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Rusland er begyndt sin offensiv for at erobre den østlige del af Ukraine.

Præsidenten sagde, at regeringen mener, at kampen om Donbas er begyndt efter dage med øgede kampe.

Russiske tropper koncentrerer sig om at annektere den østlige region, efter at have mislykket med at bryde igennem omkring Kiev. Invaderende styrker har angiveligt iværksat nye angreb langs Ukraines defensive linjer. 

Det markerer starten på anden fase af en krig, som har været i gang siden den 24. februar. Det skriver Metro. 

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Under en tv-transmitteret tale sagde Zelensky: "Nu kan vi allerede konstatere, at de russiske tropper har indledt kampen om Donbas, som de har forberedt sig på i lang tid. En betydelig del af hele den russiske hær koncentrerer sig nu om denne offensiv", sagde han og tilføjede:

"Uanset hvor mange russiske tropper, der bliver drevet dertil, vil vi kæmpe. Vi vil forsvare os selv. Vi vil gøre det hver dag." 

Kreml har beordret øgede angreb efter sænkningen af skibet ​​Moskva, flådens flagskib, der sank ud for Ukraines sydkyst.

Rusland har brugt mere end tre uger på at trække tropper væk fra Kiev for at styrke tropperne, der er klar til at angribe østlige byer.

Pro-Moskva kilder siger, at de nu næsten har total kontrol over byen Mariupol, en strategisk havneby, som står i vejen for russiske styrker i øst og på Krim.

Det menes, at nogle ukrainske krigere holder fast inde i byen, men det ser ud til, at Rusland er på randen af ​​sit første betydningsfulde gennembrud siden krigens begyndelse.

Præsident Zelenskys kommentarer kommer efter lignende vurderinger fra andre ukrainske embedsmænd tidligere i dag, tirsdag.

"Anden fase af krigen er begyndt. Tro på vores hær, den er meget stærk," skrev Selenskys stabschef, Andriy Yermak, på Telegram-meddelelsesappen.

Pro-Russiske styrker har holdt dele af Donetsk og Luhansk  oblasterne - samlet kendt som Donbas - siden 2014 sammen med Krim-halvøen.