Kronprins Frederik: "Det er jeg taknemmelig for"

10/9/20 06:45

Christian Granhøj Skouboe

Statsministeren og Kronprinsen talte begge ved konferencen. Foto: Red Barnet
Kronprinsen og statsminister Mette Frederiksen deltog onsdag i samme arrangement.

Der var både plads til hyldest og alvor, da H.K.H Kronprinsen, statsminister Mette Frederiksen og udviklingsminister Rasmus Prehn onsdag talte til Red Barnets 75-års jubilæumskonference på Børsen i København.

"Jeg er både glad for og stolt af at være protektor for en organisation, der i så mange år har gået forrest for børnene. Arbejdet for at sikre gode børneliv er det mest meningsfulde, man kan forestille sig," lød det blandt andet fra kronprinsen i hans tale.

Konferencens tema er børns mentale sundhed og trivsel – med et særligt fokus på Red Barnets psykosociale støtte til udsatte familier i krigs- og konfliktzoner verden over.

Det arbejde har kronprinsen set med egne øjne flere gange. Senest da han tidligere på året besøgte flygtningelejren Zaatari i Jordan tæt på den syriske grænse sammen med Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, og udviklingsminister Rasmus Prehn.

"Det gjorde blandt andet stort indtryk på mig at opleve, at børnehaven i lejren var fyldt med smilende børn, der rent faktisk havde overskud til at lege, lære og være sammen med andre børn. Herhjemme er det noget, de fleste af os tager for givet. Men et barn, der er traumatiseret, har faktisk svært ved at lege, lære og indgå i fællesskaber med andre," sagde kronprinsen.

Mette Frederiksen: "Der har man brug for andres hjælp"

Også statsminister Mette Frederiksen udtrykte sin opbakning til Red Barnets arbejde med mental sundhed:

"Vi kommer til at støtte jer i det arbejde, hvor end I foretager jer det. For der er ingen, der må forvente, at et lille menneske, der har været igennem et helvede på jord, selv kan vride sig fri af den fortid. Der har man brug for andres hjælp," sagde hun fra talerstolen.

Ifølge udviklingsminister Rasmus Prehn er Red Barnet en vigtig strategisk partner for Danmark. Ligesom kronprinsen mindes han oplevelserne i verdens største lejr for syriske flygtninge.

"I foråret besøgte jeg Zaatari-flygtningelejren i Jordan, hvor jeg med egne øjne så det enormt vigtige stykke arbejde, som Red Barnet udfører for at sikre børn og unges trivsel og mentale sundhed. Det glæder mig derfor meget, at Red Barnet har valgt at markere dagen ved at sætte fokus på netop det," siger han.

Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, glæder sig over den store opbakning til arbejdet med mental sundhed i skrøbelige lande. Hun håber, at verdens ledere fremover vil dedikere langt flere midler til området. Behovet er enormt, for 415 millioner børn vokser op i områder med krige og konflikter, og antallet af børn, der samtidig udsættes for krænkelser og overgreb, vokser.

"Verdens børn har mere end nogensinde brug for, at vi står sammen for at sikre deres mentale sundhed. De har ret til professionel, psykosocial hjælp. Opgaven er stor, og ingen kan klare den alene. Det kræver opbakning fra både frivillige, fagfolk, organisationer og regeringer. Børnenes mentale helbred skal tænkes ind i alt, hvad vi foretager os," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Foto: Red Barnet

Foto: Red Barnet

 

Kronprinsen overrakte ærespris

På scenen havde kronprinsen medbragt en vigtig pris til en helt særlig gæst. Red Barnets ærespris for livslangt engagement gik til 84-årige Joseph ’Joop’ Vos.

Prisen bliver givet til et menneske, der har dedikeret en stor del af sit liv til at tale børns sag og formidle erfaringer og viden om rettighedsspørgsmål til børn og unge i Danmark. Og det er netop, hvad Joseph Vos har gjort.

Efter at have været i koncentrationslejr blev han som 9-årig sendt afsted på et af Red Barnets første rekreationsophold i Danmark lige efter Anden Verdenskrig. Siden har han brugt en stor del af sit voksne liv på at fortælle børn og unge i Danmark om sine oplevelser under krigen og om, hvordan han – med den rette støtte – kom videre i sit liv.

"Jeg er ikke i tvivl om, at Red Barnet har en stor andel i, at jeg står her foran alle jer i dag, og i at jeg har fået et voksenliv uden mareridt. Det er jeg taknemmelig for," sagde han i sin takketale.