Kronprins Frederik på vigtige besøg med minister

14/3/22 19:00

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Der var fokus på fremtidens grønne teknologier, da Kronprins Frederik tilbragte mandagen sammen med klimaminister Dan Jørgensen.

Den stod både på brandvarm pyrolyse, fangst af CO2 og udvikling af fremtidens grønne brændstoffer, da Kronprinsen sammen med klimaminister Dan Jørgensen mandag besøgte en række danske virksomheder, som alle udvikler teknologier, der er med til at sætte fart på Danmarks grønne omstilling.

Hvad har fangst af CO2 til fælles med pyrolyseteknologi og udviklingen af grønne brændstoffer til skibe og fly? Det er alle teknologier, der bliver investeret massivt i at udvikle, da de understøtter de næste vigtige skridt i Danmarks grønne omstilling.

Alle tre teknologier var ligeledes på dagsordenen mandag, da Kronprinsen sammen med klimaminister Dan Jørgensen besøgte henholdsvis det grønne udviklingsselskab Estech og biogasproducenten Nature Energy i Odense samt deltog i indvielsen af Stiesdals nye pyrolyse-anlæg SkyClean i GreenLab ved Skive.

Klimaministeren benyttede bl.a. besøgene til at understrege, at innovation af grønne teknologier er vigtig for, at Danmark og Europa hurtigere kan vinke farvel til især den fossile gasforsyning fra Rusland fremover.

”Krigen i Ukraine slår fast, at Danmark og Europa skal finde nye veje for at blive uafhængige af russisk gas. Innovation og teknologisk udvikling skal sætte turbo på den grønne omstilling, og heldigvis har vi i Danmark lagt et solidt fundament til at gøre netop dette. Det var en ære at være med til at vise H.K.H. Kronprinsen, at vi har nytænkende og engagerede virksomheder, der er klar til at levere på vores fælles, grønne ambitioner,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Alt peger mod grønt brændstof

I Skive var Kronprinsen med til at igangsætte det indtil videre største demoanlæg for pyrolyse på dansk jord, SkyClean. Teknologien forventes at kunne spille en vigtig rolle, når udledningen af drivhusgasser i det danske landbrug skal reduceres. På den lange bane regner virksomheden desuden med, at teknologien kan kombineres med grøn brint og producere grønt brændstof, fx til fly.

Udviklingen af grønne brændstoffer til brug i dansk luftfart, shipping og den tunge industri er en ambition, som alle tre virksomheder deler.

”Denne regering har en ambition om at kunne hælde grønt brændstof i flytanken, så vi kan flyve grønt på mindst en indenrigsrute senest i 2025. Vi har kort sagt brug for, at alle sejl sættes ind nu, og besøgene i dag viste os, at virksomhederne har både lysten, modet og evnerne til at gå all in på den grønne dagsorden,” siger klimaminister Dan Jørgensen.