Kronprins Frederik skifter d.14. januar titel til Kong Frederik X: Men hvem var Kong Frederik IX?

Af: Mie M.B

|

02/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En særlig værdi som kong Frederik IX indførte præger stadig kongehuset den dag i dag

Mest læste i dag

Hvert led i kongerækken har budt på forskellige personligheder, der har skulle navigere kongeriget Danmark gennem tumultanske og ofte problematiske tider. Noget tyder på at dette også gør sig gældende for vores kommende konge, Frederik X. Men hvordan så landet og historien ud for hans morfar, Kong Frederik 9.? Det giver Kongehuset.dk et portræt af:

Kong Frederik 9.'s regeringstid, der faldt sammen med en af Danmarks mest omfattende og hurtige omstillingsperioder, prægede en transformation fra et knaphedspræget landbrugssamfund til et moderne velfærdssamfund. I takt med samfundsudviklingen blev monarkiet nødt til at tilpasse sig de nye krav og forventninger, der opstod i det moderne Danmark.

Frederik 9. navigerede taktfuldt og med sikker fornemmelse for tidens krav monarkiets omstilling fra en fjern og ophøjet institution til et symbolsk udtryk for den stigende ligestilling og standsudjævning i samfundet. Han formåede at gøre monarkiet mere tilgængeligt og relevant i en tid, hvor Danmark gennemgik en betydningsfuld forvandling.

Kongen, der før sin regeringstid havde opnået rang af kontreadmiral og havde en tæt tilknytning til søværnets miljø, kombinerede værdighed med en fast og ligefrem væremåde. Hans naturlige venlighed og varme i omgangen med mennesker bidrog til at forme det moderne billede af monarkiet.

Frederik 9.'s regeringstid satte også fokus på den kongelige familie, der gennem en afslappet og kærlig omgangsform blev et populært spejlbillede på den moderne danske kernefamilie - en værdi som vores dronning Margrethe tydeligvis har styrket og dyrket videre gennem sin egen regeringsperiode. Denne nære tilgang til folket åbnede op for en ny form for offentlig indsigt i kongeparrets liv og bidrog til at styrke deres popularitet.

Kongens pludselige død efter hans nytårstale ved årsskiftet 1971/72 var et betydeligt tab for den danske befolkning. Årsagen menes at være en lungeinfektion, der medførte en blodprop i hjernen. Kong Frederik IX døde d.14. Januar og samme dag blev prinsesse Margrethe udråbt til dronning Margrethe II. 

Den tidligere konges valgsprog var "Med Gud for Danmark.". Dronning Margrethes var som bekendt: “Gud Bevare Danmark.”

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig