Kronprins Frederiks svære valg: Hvad skal han sige?

Af: Mie M.B

|

03/01/2024

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Denne tradition har været i den danske kongehus i over 500 år

Mest læste i dag

Når Kronprins Frederik snart overtager tronen, skal han træffe en vigtig beslutning - valget af et valgsprog, der vil præge hans regeringstid. Dette gamle kongelige ritual, der har eksisteret i mindst 500 år, er en måde for monarker at udtrykke deres værdier og overbevisninger. Det skriver TV2.

Dronning Margrethe valgte sit valgsprog, "Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke", inspireret af sin fars valgsprog. Men hvad vil Kronprins Frederiks valgsprog være? Ifølge professor Peter Kurrild-Klitgaard fra Københavns Universitet vil han sandsynligvis lade sig inspirere af tidligere valgsprog, som ofte inkluderer religiøse eller nationalpatriotiske elementer.

Valgsprogene er en langvarig tradition, der engang blev indgraveret på mønter og nu tjener som en moderne pendant til virksomheders mission statements. Historiker Sebastian Olden-Jørgensen mener, at valgsprogene stadig har relevans i dag, og forventer, at Kronprins Frederik måske vælger en mere moderne tilgang uden det religiøse præg.

Dronning Margrethe, der ikke var særlig religiøs ved sin tiltrædelse i 1972, valgte alligevel et valgsprog med en klar reference til Gud. Det viste sig at være et tungt ansvar for den unge dronning, og hendes valg afspejlede behovet for guddommelig vejledning.

Kronprins Frederik forventes at annoncere sit valgsprog den 14. januar, præcis 52 år efter Dronning Margrethes indtræden.

Dronning Margrethe har sit våbenskjold med valgsproget ophængt i Frederiksborg Slotskirke, og det forventes, at denne tradition også fortsætter for Kronprins Frederik og hans efterfølgere.

Anbefalet til dig