Kronprinsen bekræfter: Prinsessen skal i Forsvaret

Af: Mie M.B

|

05/01/2024

Nyheder
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kongehuset meldte beslutningen ud allerede i sommers

Lige nu læser andre også

Prinsesse Ingrid Alexandra fra Norge indleder sin førstegangstjeneste i Brigade Nord i Indre Troms fra januar, som annonceret af Kongehuset denne sommer. Kronprins Haakon, hendes far, bekræfter hendes valg om at deltage i Ingeniørbataljonen på Skjold for en tolv måneders tjeneste. Lejren er beliggende i Øverbygd i Målselv, og det bemærkes, at den laveste temperatur målt der i marts 2023 var 20 minusgrader. Det skriver mediet NRK.

Kronprinsen reflekterer over sin egen militære baggrund og udtrykker håb om, at prinsessens oplevelse vil være lærerig, idet han selv har beskrevet betydelige personlige dilemmaer vedrørende militærtjeneste i sin ungdom. Kronprinsen, der tidligere var på kanten af pacifisme, oplevede en intern konflikt i forhold til sin rolle som kommende øverstkommanderende i Forsvaret.

Han ser positivt på prinsessens valg om at deltage i forsvaret af Norge og understreger vigtigheden af at kæmpe for værdier som retsstat, demokrati og menneskerettigheder. Kronprinsen erkender betydningen af prinsessens beslutning, især i lyset af de uroligheder og konflikter, der præger Europa i øjeblikket.

Kronprins Haakon deler disse overvejelser med kong Harald, der tidligere på året besøgte de norske soldater ved grænsen mellem Norge og Rusland. Prinsesse Ingrid Alexandra, når hun en dag bliver dronning, vil også blive øverstbefalende i Forsvaret. Hendes konfirmationsgave fra Forsvaret inkluderede et besøg hos Jegertroppen i Forsvarets Specialkommando på Rena, tre dage i Forsvaret og et faldskærmsudspring fra 20.000 fods højde, som hun indløste et halvt år efter sin 18-års fødselsdag.

Anbefalet til dig