Kronprinsen slår et slag for den grønne omstilling: Åbner ny pantfabrik

Nyheder
Kronprinsen åbnede den nye fabrik. Foto: Dansk Retursystem
H.K.H. Kronprinsen stod for den officielle åbning af Dansk Retursystems nye fabrik i Høje Taastrup i dag. Den nye fabrik skal håndtere de stigende mængder engangsemballager med pant, som danskerne afleverer til genanvendelse.

Lige nu læser andre også

Det danske pantsystem tog i dag et skridt ind i en grønnere fremtid med åbningen af en større og højteknologisk fabrik i Høje Taastrup. H.K.H. Kronprinsen deltog i den officielle åbning og satte produktionsanlægget i gang.  Miljøminister Lea Wermelin deltog ligeledes i åbningen af fabrikken, som skal håndtere en stor del af de mere end 1,4 mia. flasker og dåser med pant, der hvert år bliver indsamlet og sendt til genanvendelse. 

Vi har et pantsystem i verdensklasse. 9 ud af 10 flasker og dåser kommer retur fra forbrugerne og bliver genanvendt. Når vi genanvender frem for at brænde affald af, begrænser vi belastningen af klimaet, og vi forvandler brugte emballager til værdifulde ressourcer. Vi har for nylig rykket saft og juice ind i pantsystemet, og dermed kan vi genanvende cirka 75 millioner flere flasker og dåser. I dag er en god dag for miljøet og klimaet,” sagde miljøminister Lea Wermelin ifølge en pressemeddelelse, som Dansk Retursystem har sendt ud.

Bestyrelsesformand i Dansk Retursystem, Thomas Dalsgaard, lagde i sin tale vægt på, at pantsystemet er cirkulær økonomi i sin reneste form. Og netop den form for klima- og miljøgevinst, som hele verden sukker efter i disse år. 

”Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. Vi skal til stadighed udvikle og forbedre pantsystemet, og sikre, at det passer ind i samfunds- og markedsudviklingen,” sagde Thomas Dalsgaard.

Stigende mængder gav kapacitetsudfordringer 

Dansk Retursystem har drevet pantsystemet siden det fik sin nuværende form i 2002. I det første år afleverede danskerne 41,2 mio. tomme flasker og dåser med pant. I 2019 afleverede de mere end 1,4 mia. De stigende mængder engangsemballager har de seneste år givet kapacitetsproblemer i Dansk Retursystems fabrikker, og derfor blev der i 2018 taget første spadestik til en ny og større fabrik. 

Det er de tyske virksomheder Stadler og Gebhardt, der har leveret maskiner til fabrikken, som bliver højteknologisk og sikrer en endnu mere effektiv genanvendelse af flaskerne og dåserne. Samtidig bidrager fabrikken gennem en mere effektiv drift til Dansk Retursystems ønske om at reducere CO2-udslippet yderligere i egen drift og med tiden nå fuld cirkulær økonomisk drift af pantsystemet.

Medarbejdere uddannet til ny fabrik  

Med en højteknologisk fabrik følger også nye krav til produktionsmedarbejdernes kompetencer. Hvor der tidligere fx var mange manuelle løft, kommer der nu en højere grad af automatisering. Derfor har Dansk Retursystem gennem de seneste fire år tilbudt opkvalificering til medarbejderne i form af videreuddannelse til driftsoperatører, proces- og industrioperatører. 

Om pantsystemet i Danmark

  • Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,8 millioner engangsflasker og dåser.
  • Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt.
  • Miljøvirksomheden, der er non-profit, har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Anbefalet til dig