Kronprinsesse Mary skriver Danmarkshistorie i december

26/11/2019

Christian Granhøj Skouboe

Kronprinsessen vil være rigsforstander i flere dage i starten af december. Foto: Shutterstock
I starten af december skrives der royal historie i Danmark.

Mest læste i dag

Tidligere på efteråret blev Kronprinsesse Mary udnævnt som rigsforstander for Danmark. Den tjans får hun nu - ifølge Kongehusets kalender - lejlighed til at prøve af, når dronning Margrethe er bortrejst fra den 6. til 8. december, hvor kronprinsessen vil være det tilstedeværende overhoved i Danmark. 

Men ved samme lejlighed vil kronprinsesse Mary være pennefører på et stykke royal historie.

Det bliver nemlig første gang, at en person uden blåt blod i årerne vil regere i Danmark, da Mary jo som bekendt ikke er født kongelig, men kommer fra en ganske almindelig familie i Australien. 

Mary udnævnt som rigsforstander i sidste måned

Det betyder, at hvis Dronning Margrethe er udenlands eller bliver syg i længere tid, så er Kronprinsessen en af de tre personer fra kongefamilien, der vil være overhoved for Danmark i dronningens fravær. 

Udover kronprinsessen varetager også prinsesse Benedikte og prins Joachim hvervet som rigsforstandere. Hvorfor prinsesse Benedikte ikke varetager hvervet i starten af december vides ikke. Prinsessen er formentlig selv udenlands. Prins Joachim har ikke mulighed for at fungere som rigsforstander i den periode, hvor han bor fast i Frankrigs hovedstad Paris. 

Kronprinsesse Mary har ikke været rigsforstander længe. Hun blev først udnævnt onsdag 2. oktober i år ved et statsråd, hvor dronning Margrethe, kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen var tilstede. 

 

 

 

Anbefalet til dig