Kronprinsesse Mary udgiver ny bog: Vil hjælpe ofre for vold

Nyheder
Kronprinsesse Mary og hendes fond står bag den nye bog. Foto: Shutterstock
Vold er en del af hverdagen i alt for mange familier. Derfor skal fagpersoner klædes bedre på til at gribe ind, når de har mistanke om, at der foregår vold i en familie. Derfor udgiver Mary Fonden nu en ny bog, som skal hjælpe med netop dette.

Mest læste i dag

Den seneste undersøgelse i Danmark viser, at hver 20. kvinde inden for et år har været udsat for mindst en form for partnervold.

Socialrådgivere, pædagoger, lærere, sygeplejersker og mange andre fagpersoner møder hver dag familier, som lever med vold. Nogle ser måske tydelige tegn eller har en bekymring om vold i en familie, andre ved ikke, hvad de skal se efter.

Det vil kronprinsse Mary og hende Mary Fonden ændre på, derfor udgiver de nu en ny fagbog, som skal hjælpe fagpersoner, der konfronteres med vold i familier og andre relationer i forbindelse med deres arbejde. 

Et opgør med vold i danske familier er en af de mærkesager, som fonden har som et kerneområde i sit arbejde. 

"Hvis vi skal hjælpe flere, kræver det derfor, at der oftere end i dag bliver rakt en hjælpende hånd ud mod de voldsramte familier," udtalte kronprinsesse Mary i forbindelse med lanceringen af bogen. 

Psykisk vold er udbredt

Tidligere undersøgelse har vurderet at ca. 38.000 kvinder og 19.000 mænd hvert år udsættes for fysisk og seksuel partnervold i Danmark.

Hvis man zoomer ind på den psykiske vold, viser en undersøgelse, at 4 % af alle kvinder og 1% af alle mænd inden for et år har været udsat for psykisk vold.

”Vold har store konsekvenser for det enkelte menneske. Og det har også store konsekvenser for de mange børn, der vokser op i en familie, hvor vold er en del af hverdagen. Vi ved også, at der desværre er en stor risiko for, at børnene tager volden med videre i deres voksen- og ungdomsliv. Vold avler vold, og vold går i arv. Derfor skal vi være bedre til at forhindre, at vold overhovedet opstår, og vi skal gøre en større indsats for at opspore vold så tidligt som muligt, så volden kan stoppes”, siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Kommuner skal klædes bedre på

Mange kommuner er desværre ikke klædt ordentlig på til at håndtere sager om vold, viser undersøgelser. Som en leder af en børne- og familieafdeling fortæller: ”Det er tilfældigt, den støtte familien får, ud fra det kendskab medarbejderen har til vold”. Og det er netop den udfordring, antologien Vold i familien – viden for fagfolk skal bidrage til at løse.

”Vold i nære relationer er mere kompliceret, end mange af os tror. Ofte handler det om kærlighed, der over tid udvikler sig til kontrol, trusler og vold. For mange kan det være rigtig svært at erkende, at man er udsat for eller udøver vold, ligesom det kan være svært at række ud og bede om hjælp. Derfor er det helt afgørende, at fagpersoner er klædt ordentligt på til at opspore tegn på vold, så de kan vise, at der er alternativer til volden. Som det ser ud nu, lader vi det være op til tilfældigheder, hvilken hjælp den enkelte får, da hjælpen afhænger af den viden, fagpersonen har. Vores håb er, at antologien vil bidrage til at klæde alle fagpersoner på med viden om vold, forståelse af voldens dynamikker og mod til at stille de svære spørgsmål, så vi som samfund fremover kan handle langt tidligere, end tilfældet er i dag”, siger Sine Gregersen, sekretariatschef i Lev Uden Vold.

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig