Kunder af Rema 1000, Netto mm. skal gøre sig klar: Onsdag stiger priserne på disse varer

20/02/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Shutterstock
Landets supermarkeder spås til at melde om prisstigning onsdag.

Mest læste i dag

Vindene blæser nye priser ind over Danmarks supermarkeder, og denne gang er det ikke kun el og brændstof, der får pengepungene til at skælve.

En frisk rapport fra det såkaldte 'Svarer-udvalg', udviklet af økonomiprofessor Michael Svarer, sætter scenen for, hvad der tegner til at være den næste store klimadrevne omvæltning i danskernes hverdagsøkonomi: En CO2-afgift på landbruget med potentiale til at vippe priserne på kød opad.

"Vi håber jo bare, at det her også handler om andet end bare at kradse ekstra penge ind til statskassen," udtrykker en kilde fra dagligvarebranchen til B.T. med et håb om, at regeringens tiltag vil kigge længere end til den næste skattekroner.

Ønsket er klart: En balanceret tilgang, der ikke kun ser afgifter som en pisk, men også som en mulighed for at guide forbrugerne mod grønnere valg uden at tømme deres lommer.

I et land, hvor kød har fyldt godt på tallerkenerne, er tanken om at skifte bøffen ud med broccoli måske ikke allemands drøm. Men med Coop i frontlinjen for at gøre frugt og grønt billigere – og politiske vinde, der blæser i retning af lavere moms på netop disse varer – kunne scenen være sat til en kulinarisk revolution.

Er vi på vej mod et Danmark, hvor en lørdagsbøf bliver et luksusindkøb, mens æbler og asparges sniger sig ned i indkøbsvognen til en mere appetitlig pris? Det ser i stigende grad ud til, at politikerne er klar til at servere danskerne denne ret.

Spørgsmålet er nu, om forbrugerne er klar til at ændre kostvaner, hvis prisskiltet på kød stiger, og grøntsager bliver mere overkommelige. Eller vil vi se et oprør fra steak-elskere, der ikke er klar til at give slip på deres kødfulde kærlighedsaffære?

Uanset udfaldet står det klart, at klimaforandringerne ikke kun ændrer vejret, men også hvad der ender på vores middagsborde. Med rapporten fra 'Svarer-udvalget' som det seneste kapitel i sagaen, er det kun et spørgsmål om tid, før vi ser, hvordan dette klimatog vil påvirke vores daglige indkøb – og måske endda vores daglige kost.

Anbefalet til dig