Læge advarer mod engangshandsker

06/04/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
En læge har på mediet TikTok lavet en video, som forklarer folk, hvorfor de ikke skal gå med engangshandsker, når de handler ind under coronaepidemien.

Mest læste i dag

Doktor Karan Rangarajan der er en britisk kirurg, har fortalt briterne, at engangshandsker ikke kan bruges i stedet for at vaske hænder, og at ved at bruge dem sætter de sig selv i fare.

Det skriver ladbible.com

Handskerne akkumulerer bakterier

I videoklippet forklarer han: ”Du har dine engangshandsker, du er i supermarkedet, du røre ved ting – og så har du bakterier på dig.” Han fortsætter:

”Du bliver ved med at røre flere ting i løbet af dagen, med e samme handsker på. Nu ophober bakterierne sig på handskerne.”

Han skaber et narrativ af, hvordan man bruger sine handsker og påpeger at det er bedre at vaske hænder:

”Dine handsker er nu fulde af flere bakterier end din hånd ville have været, hvis du havde vasket hænder løbende,” fortæller han, og understreger at man røre ved alt muligt med handskerne:

”Husk på at med de samme handsker røre du ved rattet i din bil, eller måske kommer du til at røre dig i ansigtet, og på den måde får du alle bakterierne på huden. og når du så vil skifte handsker og tage nogle nye på, så røre du måske ved selve handsken,” sådan lyder hans opråb som slutter:

”bare vask hænderne – vær fornuftig og hold dig sikker.”

 

Amerikansk sygeplejerske har samme budskab

I USA har en tidligere sygeplejerske på akutmodtagelsen ved navn Molly Lixey lagt en lignende video op på sin Facebook side. Her forsøgte hun at vise, hvor hurtigt bakterierne spredes, når man ikke vasker hænder.

Lixey arbejder nu på et lægekontor, og tog noget grønt maling på hænderfor at vise, hvordan bakterier lynhurtigt kunne sprede sig fra forskellige overflader – selv hvis man har handsker på.

Hun starter videoklippet med at sige, at det er fint for folk at bruge handsker, men at de skal være opmærksomme på krydskontaminering.

Herefter tager hun handskerne på og lader som om hun røre ved en pakke med bakterier på sig – her bruger hun den grønne maling som bakterier. Herefter lader hun som om telefonen ringer, og kradser sig på næsen, mens hun har handskerne på der burde gøre hende ”sikker.”

Efter hun tager handskerne af, tager hun sin telefon op igen, og det er tydeligt at hun får den grønne maling på sine fingre igen.

Hun slutter videoen med at opfordre folk til ikke at røre ved deres ansigter eller telefoner når de har handsker på, og at man skal smide dem i skraldespanden når man er færdig med dem.

Public Health England er enige

Public Health England (PHE) er af samme mening som de to bag videoerne. De har tidligere sagt, at de ikke anbefaler engagnshandsker eller masker til folk, der ikke arbejder på hospitaler.

En talsperson for PHE har sagt: ”PHE anbefaler ikke brugen af handsker som en beskyttelse mod Covid-19 for offentligheden. Folk der er bekymrede for at få en smitsom sygdom skal prioritere god personlig håndhygiejne.”

WHO har også anbefalet at man vasker hænder eller bruger håndsprit i stedet for handsker.

Anbefalet til dig