Læge melder ud: Derfor skal du ikke sidde på hug over et offentligt toilet

01/6/22 09:37

Naja Radik

Foto: Shutterstock
En læge kommer med en overraskende udmelding om brugen af offentlige toiletter.

De fleste af os kender til det, men frygter det nærmest. Situationen hvor du skal bruge et toilet her og nu og det der er nærmest, er et offentligt toilet. 

Du kan være heldig at støde på et rent toilet, men oftere ender du et sted med papir på gulvet, tis på brættet og efter folk der tydeligvis ikke har gidet at tage sig tiden til, at bruge hverken børsten eller skylle ud. 

I et forsøg på at undgå, at komme i kontakt med noget klamt, prøver du måske at sidde på hug over toilettet eller rengøre det med resterne af toiletpapiret. 

Tanken om at du ikke ved hvem der har brugt toilettet før dig og hvad du kan have raget til dig af sygdomme er ikke rar. 

Chancerne for at få sådan noget som en seksuelt overført sygdom fra et offentligt toilet, er dog meget usandsynlige. 

Læge Preethi Daniel afslører til trods for dette, at det er det emne, hun oftest bliver stillet spørgsmål om. For at forklare hvorfor folk ikke skal være bekymrede for dette siger hun ifølge Her.ie

“For at pådrage sig disse sygdomme ville bakterierne skulle blive direkte overført fra toiletsædet til til kønsorganer, eller gennem et åbent sår på dine ben eller balder.”

Ydermere siger hun:

”Du er mere tilbøjelig til at blive ramt af et lyn mens du rider på en flyvende gris end at fange en seksuelt overført sygdom fra et offentligt toiletsæde, så ingen grund til bekymring.” 

De eneste sygdomme du er i risiko for at få fra et offentligt toilet er E-coli eller salmonella. 

Læge Preethi Daniel advarer dog om, at vi muligvis sætter os selv i større fare med vores offentlige toiletter ritualer. 

Hun advarer om at du kan være i risiko for at få en urinvejsinfektion hvis du gør ting som at sidde på hug over toilettet eller lægger toiletpapir ned. 

Hun forklarer, at det at vi prøver undgå at røre toiletbrættet og den halsen for at komme ud af toiletbåsen, er det der kan give os en urinvejsinfektion. Hvis du ikke får tømt blæren ordentligt, eller hvis du sidder på hug, udsætter du din krop for potentielt skadelige bakterier. 

Læge Preethi Daniels eneste råd i offentlige toiletsager er at gøre et godt stykke arbejde med at vaske dine hænder og investere i noget håndsprit.