Lægemiddelstyrelsen har forbudt hydroxyklorokin: Nu bliver det givet gratis til coronasmittede på 1.500 italienske apoteker

Nyheder
1500 apoteker i Italien uddeler nu hydroxyklorokin til covid-19-patienter. Foto: Shutterstock
Alle coronasmittede i Piemonte i Italien, der bliver behandlet i deres hjem kan få udleveret hydroxyklorokin på apoteket. I Danmark har Lægemiddelstyrelsen vurderet, at stoffet er så farligt, at ikke engang praktiserende læger må udskrive stoffet til coronasmittede.

Mest læste i dag

Fra i fredags kunne coronasmittede i den Italienske region Piemonte få udleveret hydroxyklorokin på 1.500 apoteker. Malariamedikamentet kunne afhentes uden beregning og skulle bruges til at sikre en god behandling for alle de patienter, der er smittede, men ikke skal på hospitalet. Det skriver det italienske medie La Republicca.

Det drejer sig om stoffet Plaquenil, der er det kommercielle navn for hydroxyklorokin. I lang tid har man fulgt behandlingen med hydroxyklorokin rundt omkring i verdenen, og særligt tidlig behandling med stoffet virker tilsyneladende rigtig godt. Derfor kan man nu i Piemonte få en behandling med medikamentet, selvom man behandles i hjemmet. 

I Danmark vurderer Lægemiddelstyrelsen, at hydroxyklorokin er alt for farligt

Selvom stoffet har været brugt i mange år, og der generelt ikke rapporteres mange bivirkninger, så har Lægemiddelstyrelsen valgt at forbyde udskrivelsen af hydroxyklorokin mod covid-19. Det selvom der mange steder rapporteres om rigtig gode resultater, når man modtager tidlig behandling med hydroxyklorokin. 

I Danmark kan et planlagt klinisk forsøg med hydroxyklorokin ikke komme i gang, da Lægemiddelstyrelsen ikke vil godkende det. Deres skærpede krav til kliniske forsøg, gør det vanskeligere at få godkendt forsøg, som kan give værdifuld data om hydroxyklorokin.

Afrikanske lande, der normalt behandler med klorokin har meget lavere dødelighed

I flere afrikanske lande, hvor klorokin benyttes til forebyggelse af malaria, er dødeligheden af covid-19 markant lavere end andre steder. Det påstår læge Stig Ekkert i et Facebook-opslag. 

Det, sammenholdt med store kliniske forsøg i Marseilles i Frankrig, indikerer, at hydroxyklorokin har en meget positiv effekt på covid-19, hvis man modtager behandlingen tidligt i sit smitteforløb. 

I Danmark vil Lægemiddelstyrelsen dog ikke anerkende medikamentets positive effekter. Her henvises i stedet til forsøg, hvor klorokin er givet på et sent tidspunkt i sygdomsforløbet uden resultater. 

 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig