Lækkersulten - var det noget med fjams og kugler?

23/7/20 08:30

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock.com
En sjov ide blev til over et par øl sidste år, og allerede denne sommer har ‘Fjams & kugler’ nu slået dørene op.

Et lille ishus i Thyborøn har allerede tiltrukket sig en masse opmærksomhed, med deres lidt særprægede navn, det skriver TV MIDTVEST. 

For dem som ikke kommer fra egnen, kan det anderledes navn måske kræve en uddybende forklaring - da fjams og kugler måske ikke leder tankerne direkte hen på is. 

Faktisk er fjams bare det vi alle sammen kender som guf - det rare lyserøde skum, der kan kommes på toppen af en is. Og så er der kuglerne, som er iskugler. 

Stifteren af ishuset Regitze Slot Winkel, fortæller at det faktisk altid har heddet fjams og kugler derude på egnen, så det er i og for sig meget uskyldigt, siger hun til mediet. 

Ishuset har også opfindsomme og anderledes navne på menuen. Hvor du andre steder bestiller en softice eller en vaffel med tre kugler, bestiller du i stedet for eksempelvis æ’kugler, æ’guffer eller æ’spids. 

“Det er helt normalt herude. Vi kører det lidt videre med navnene som æ’spids, æ’kugler og æ’guffer. Det er bare for sjov det hele” siger Regitze Slot Winkel om ishusets navn og navnene på iskortet.

Ideen blev til over et par øl sidste år, hvor snakken faldt på, at det kunne være sjovt at åbne en lille kiosk med navnet ‘Fjams & kugler’ - og ud af det, udsprang ideen. 

I år har de så slået dørene op midt i juni, hvor de vil servere fjams og kugler, resten af sæsonen.

Kunderne må trække på smilebåndet

I denne tid, hvor der ellers har været hed debat omkring navne til is. Har Fjams & kugler imidlertid ikke mødt utilfredshed omkring navnet - og det er de heller ikke nervøse for, da is og guf netop altid har gået under disse navne på egnen. 

Kunderne som TV MIDTVEST mødte på deres besøg, kunne fortæller at de bestemt heller ikke følte sig trådt over tæerne, på grund af navnet. Tværtimod.

En kvinde fra København kunne fortælle, at hun synes det havde været rigtig sjovt, at forklare ungerne hvad navnet betød.

En anden kvinde fra Aarhus kunne sige at hun heller ikke følte sig krænket.

Regitze Slot Winkel er dog heller ikke bekymret, hun fortæller at de sagtens kan tage det med et smil, hvis det skulle komme en eller flere som ikke bryder sig om navnet - indtil nu har de dog også oplevet at de fleste blot griner af det.