Lagde du mærke til detaljen i dronningens tale? - derfor lød den bekendt

Nyheder
Tirsdag talte dronningen til befolkningen. Foto: Kim Refslund, DR ©
En detalje var bekendt i dronning Margrethes opsang til danskerne.

Mest læste i dag

Tirsdag aften tonede dronning Margrethe frem på tv-skærme over hele Danmark. I en historisk tv-tale gav majestæten landets borgere en god gammeldags opsang, fordi de i hendes øjne ikke tager corona-truslen alvorligt nok.

"Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt." 

Så klart og tydeligt var dronningens budskab. Men lagde du mærke til detaljen?

Hvis sætningen virker lidt bekendt, så er der en rigtig god grund til det. Det er nemlig ikke første gang, at dronning Margrethe har brugt netop disse ord som en opsang til danskerne. 

I nytårstalen i 1984 ville dronningen også sende en formaning til danskerne. Tidens store emne var dengang indvandringen til Danmark. Dronningen bad derfor i nytårstalen danskerne om at tage godt imod de fremmede. 

Det formulerede majestæten således: 

"Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt."

Løb en risiko

Citatet lyser i dag klart og regnes for et af dronningens mest ikoniske. Det er altid en balancegang, når dronning Margrethe udtaler sig om emner, der enten er politiske eller oppe i tiden, da majestæten jo skal forblive apolitisk. 

Det italesætter retoriker Mette Høyen overfor dagbladet B.T. 

»Da hun talte om de fremmede i 1984, løb hun en større risiko, for hun gik ind i det bistade, der handler om ‘os og dem’. Det er også i situationen med coronavirus, for der er dem, der hører efter, og dem, der ikke gør det. Men gruppen af dem, der allerede hører efter og opfører sig ordentligt, er større i dag. Hun løb en større risiko dengang. Det var mere politisk," siger retorikeren til avisen. 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig