Læge: Derfor kan du ikke sove uden at tisse

Nyheder
Foto: Shutterstock
Mange mennesker oplever, at de ikke kan sove, uden at skulle tisse i løbet af natten. Nu forklarer en læge, hvad årsagen kan være

Mest læste i dag

En mand oplevede i juni, at han begyndte at urinere ofte. Han forklarer, at han var nødt til at stå op syv gange om natten, og i løbet af dagen var det lige så slemt.

Hans egen læge testede ham for både diabetes samt lever- og nyreproblemer, men ingen af disse tests viste problemer. Manden forklarer endvidere, at han har ondt i sin blære.

Da hans egen læge ikke har kunne hjælpe ham, har han søgt hjælp hos læge Martin Scurr hos Daily Mail.

Martin Scurr skriver, at behovet for at urinere i et overdrevet omfang, er kendt som polyuri, hvilket kan være svækkende, som det er tilfældet for denne mand.

Lægen fortæller, at hvis man oplever en konstant tørst kombineret med polyuri, kan det antyde at det er type 1- eller type 2-diabetes. Begge dele er former for diabetes, der fører til forhøjede blodsukkerniveauer. 

Polyuri opstår, når kroppen ikke længere kan det behandle det overskydende glukose (blodsukker), og det derfor sender det ud med urinen. Manden, der skrev til Martin Scurr, har dog fået dette udelukket af sin egen læge.

Derfor tror Martin Scurr, at det kunne være diabetes insipidus, der ikke er relateret til sukkersyge. Det opstår, når hypofysen, der er bag din næsebro, ikke udskiller nok antidiuretisk hormon (ADH), som hjælper med at sikre den rette balance af væske i cellerne.

Hvis niveauet af dette hormon er for lavt, kan det resultere i hyppig vandladning, og ofte om natten, hvor ADH-niveauet burde stige. 

En måde at teste dette på, er ved at stoppe med at drikke i tre timer og derefter registrere, hvor meget urin, der bliver produceret i løbet af de kommende tre timer. Hvis ADH-niveauet er lavt, vil urinproduktionen fortsat være høj.

En anden måde at kontrollere på egen hånd, er ved at registrere dit væskeindtag og urinproduktion over 24 timer. Her er det vigtigt, at du er nøjagtig, hvorfor du skal starte med at tømme din blære, og måle fra det øjeblik, hvor din blære er tom.

Når de 24 timer er gået, skal du tage kontakt til din læge med tallene.

Hvis din læge har mistanke til, at der er tale om diabetes insipidus, kan han eller hun efterfølgende foreslå en 24-timers urinopsamling under tilsyn fra en specialist, lyder det fra Martin Scurr.

Såfremt det er diabetes insipidus, der er problemet, vil man blive rådet til at holde sig til en diæt, der er lav på salt og protein. Det vil hjælpe med at reducere mængden af natrium og nitrogen, der udskilles af din krop, og dermed reducere din urinproduktion.

Hvis dine symptomer ikke forbedres, kan du få ordineret et lægemiddel, der hedder desmopressin, som erstatter det antidiuretiske hormon.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Golden retriever får skældud af sin ejer: Videoen med hundens reaktion er gået viralt Den lille vovse tog skideballen med manér - og nu deler ejeren reaktionen

Anbefalet til dig