Langt om længe: Derfor bliver stort set alle fødevarer snart billigere

Ifølge markedsanalytiker bliver stort set alle råvarer sat ned i pris inden længe.

Lige nu læser andre også

Europas fødevaremarked oplever en bemærkelsesværdig forandring, da en bølge af billigt ukrainsk korn har ført til de laveste kornpriser siden sommeren 2021.

Udviklingen signalerer en mulig generel nedgang i fødevarepriserne, hvilket er en glædelig nyhed for forbrugerne, især i Danmark.

Denne prisnedgang er hovedsageligt drevet af en massiv eksport af hvede og majs fra Ukraine.

Landets udfordringer med at eksportere via Sortehavet på grund af Ruslands invasion har tvunget det til at finde alternative ruter mod vest gennem floder, jernbaner og landeveje. Desuden har konflikter i Det Røde Hav, herunder angreb på fragtskibe, begrænset Ukraines evne til at eksportere globalt.

Markedsanalytiker Palle Jakobsen fra Agrocom forklarer til Finans: "Dermed presses endnu mere ukrainsk korn ind på de overfyldte markeder i EU, hvilket øger trykket på priserne."

Denne overflod af korn har ikke kun påvirket kornpriserne, men også priserne på andre landbrugsvarer som svinekød. "Stort udbud og lav efterspørgsel vil sende priserne nedad, og det gælder for stort set alle typer af råvarer," siger Palle Jakobsen.

I Danmark, hvor forbrugerne har vænnet sig til højere fødevarepriser siden begyndelsen af 2022, er der nu tegn på ændring. Siden juli 2023 har priserne vist en nedadgående tendens, med et fald på 5,1 procent fra det højeste niveau. En ny måling fra Danmarks Statistik understøtter denne tendens, idet 55 procent af danske detailvirksomheder med fødevarer forventer at sænke deres priser i de kommende tre måneder, mens kun tre procent forventer prisstigninger.

Denne udvikling er ikke kun en økonomisk lettelse for forbrugerne, men også et tegn på de dynamiske forandringer i det globale landbrugslandskab. Med ukrainsk korn, der nu strømmer ind i Europa, ser det ud til, at fødevarepriserne vil fortsætte med at falde, hvilket bringer en vis stabilitet tilbage til markedet.

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig