Lars Løkke med skarp udmelding: Vil indføre yderligere sanktioner

09/1/23 16:18

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Den iranske ambassadør har i dag været til samtale i Udenrigsministeriet.

Her til eftermiddag har den iranske ambassadør til Danmark været til en samtale i Udenrigsministeriet på baggrund af weekendens henrettelser af to demonstranter i Teheran, menneskerettighedssituationen i landet og det iranske styres voldelige adfærd i forhold til de fredelige demonstranter. 

Det var en 22-årig national karatemester og en 39-årig fjerkræarbejder, som deltog i demonstrationer mod regeringen.

Henrettelserne blev af regeringen brugt for at skræmme andre demonstranter, og 'advare' befolkningen.

Mændene blev hængt ved daggry lørdag i byen Karaj nær hovedstaden Teheran. De blev anklaget for at have deltaget drabet på en medlem af Basij paramilitære gruppe i november, ifølge retsvæsenet. Det skriver New York Times.

Iran har indsat hårdhændet vold mod demonstranter siden midten af ​​september, hvor den 22-årige Mahsa Aminis død i sædelighedspolitiets varetægt udløste en landsdækkende opstand for at kræve en ende på det teokratiske styre i Iran.

Rettighedsgrupper siger, at mindst 500 mennesker er blevet dræbt af sikkerhedsstyrker, herunder 50 børn, og FN siger, at mindst 14.000 er blevet arresteret.

“Vi fordømmer på det skarpeste weekendens henrettelser af to unge iranske demonstranter. Det er helt uacceptabelt, og det har vi nu sagt i meget klare vendinger til det iranske styre. Iran har generelt bevæget sig ned ad en trist og destruktiv sti den sidste tid," udtalte Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

"Derfor ser jeg gerne, at vi indfører yderligere sanktioner fra EU’s side. Det kommer jeg også til at tage op, når jeg i morgen rejser til Paris og Bruxelles for at mødes med mine kollegaer," tilføjede han i en pressemeddelelse.