Lige hvad 2020 manglede: Svenske sensorer indikerer problemer hos russisk atomkraftværk

28/6/20 06:09

Per Broch

Der er mål udslip af radioaktivitet. Foto: Shutterstock
Svenske sensorer har opfanget lave niveauer af stråling. Det vurderes, at det muligvis kan komme fra et funktionsdygtigt atomkraftværk i det vestlige Rusland.

Undersøgelser fra både Finland, Norge og Sverige har i løbet af ugen vist, at der er en øget aktivitet af radioaktive isotoper over hele Skandinavien. Inklusiv det nordlige Danmark. Det skriver flere forskellige kilder, heriblandt Reuters.

De svenske myndigheder har ikke kunne bekræfte kilden til det radioaktive udslip, mens hollandske myndigheder har analyseret dataen fra de nordiske lande og konkluderet, at udslippet stammer fra det vestlige Rusland.

”Radionukliderne er kunstige, det vil sige, de er menneskeskabte,” udtalte National Institute for Public Health and Environment i Holland.

"Sammensætningen af ​​nukliderne kan indikere skader på et brændstofelement i et atomkraftværk, men en bestemt placering af kilden kan ikke identificeres på grund af det begrænsede antal målinger."

Indtil videre har den russiske operatør, Rosenergoatom, ifølge det russiske nyhedsagantur Sass, benægtet, at der er problemer med dets to kraftværker i det nordvestlige Rusland.

Deres to anlæg nær Skt. Petersborg og ​​Murmansk fungerer normalt med strålingsniveauer inden for normen.

Indtil videre er de lave niveauer og typen af isotoper ikke alarmerende. De er hverken skadelige for mennesker eller for miljøet.

Rusland er en af ​​verdens største atomkraftproducenter. Rusland har aktuelt ti operationelle anlæg og flere er under opførelse.

Landet har yderligere underskrevet kontrakter på milliarder dollars til at bygge atomkraftværker ved hjælp af russisk teknologi i andre lande, såsom Indien, Tyrkiet og Iran.

Nordjylland ramt

I et tweet har direktøren for Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO), Lassina Zerbo, udsendt et kort, der viser den tidlige spredning af radioaktiviteten. Har kan man se, at Nordjylland har en forhøjet radioaktivitet af tre isotoper, der alle associeres med kommerciel aktivitet. Det drejer sig om cæsium-134, cæsium-137, og ruthenium-103