LIGE NU: Advarer mod smittebombe - Vil presse sundhedsvæsnet

03/2/21 09:45

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nye beregninger viser, at en række gruppe af danskere må blive hjemme noget tid endnu.

Mandag stod det klart, at eleverne fra 0 til 4 klasse er på vej tilbage i skole. Der går dog noget tid, inden de får selskab af folkeskolernes ældste elever. Det bekræfter et nyt notat fra Statens Serum Institut, som dagbladet B.T. er i besiddelse af. 

Statens Serum Institut har foretaget en række beregninger, der undersøger hvad der vil ske, hvis man genåbner gymnasier, efter- og højskoler, folkeskolens afgangsklasser og dele af detailhandlen. 

En genåbning af disse steder har lange udsigter, da det hurtigt vil få smittetallene til at sige. Det vurderes af Statens Serum Institut, at en genåbning på nuværende tidspunkt vil føre til, at antallet af indlæggelser på danske sygehuse vil stige. 

Vil hurtigt få konsekvenser

Det skriver instituttet i notatet, som B.T. er i besiddelse af. Her skriver Statens Serum Institut. 

"Yderligere genåbning svarende til scenarie 2 vil medføre hurtigt stigende smittetal og indlæggelser," fortæller Statens Serum Institut, inden de understreger alvoren: "Hvilket på kort tid vil overstige kapaciteten i det danske sundhedsvæsen." 

Statens Serum Institut understreger, at der er usikkerhed forbundet med beregningerne. De mener dog, at en genåbning af de omtalte områder vil føre til flere end 4.000 nye registrerede smittede hver dag, hvis man foretager 80.000 tests. Ydermere vil det betyde 250 daglige indlæggelser, der vil skabe et pres på det danske sundhedsvæsen.