LIGE NU: Flere hundrede danskere smittet med de nye mink-mutationer

06/11/20 09:15

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu fortæller sundhedsmyndighederne, at de har fundet en række danskere, der er smittet med den nye mindre antistof-følsomme mutation af corona,

I går meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skal aflives. 

Årsagen er at smitten på minkfarmene stiger uden at de forebyggende tiltag har virket. At personer i områder med inficerede minkfarme bliver smittet fra minkene. Og at der er set nye minkvarianter af COVID-19, som viser nedsat følsomhed for antistoffer fra flere personer med overstået infektion.

Det er alvorligt, da det kan betyde, at en kommende COVID-19 vaccine vil være mindre effektiv over for smitte med disse varianter. Derfor har regeringen indført en lang række nye restriktioner i Nordjylland. 

Er i fuld gang

Statens Serum Institut har fredag udgivet et notat, der i fortæller om den nye virus i flere detaljer. Her skriver Instituttet. 

"Foreløbige undersøgelser tyder på, at dette virus fra cluster 5 udviser nedsat følsomhed for antistoffer fra flere personer med overstået infektion i forhold til ikke-muteret virus," skriver Institutet, inden de understreger, at de fortsat undersøger den nye mutation.

"Dette er påvist i laboratorieforsøg, hvor man ser, at det særlige minkvirus ikke i hæmmes i samme grad af antistoffer fra mennesker, som har været smittet med SARS-CoV-2 i forhold til andre ikke-muterede SARS-CoV-2 virus. Der er i øjeblikket undersøgelser i gang, som vil afdække problemstillingen yderligere," afslutter Statens Serum Insitut.  

Så mange er smittet

Statens Serum Institut fortæller uderlæigere.

"Det er velkendt, at virusmutationer især kan opstå, når virus springer fra en art til en anden, for eksempel fra mennesker til mink, og fra mink til mennesker. Det sker ved, at de tilpasser sig den nye art. Virus kan også mutere, når de overføres imellem mange individer."

"Det kan for eksempel være på et dyremarkeder eller i en stor minkfarm. Herved opstår der er stort virusreservoir og forskellige virusvarianter."

De fortæller desuden, at der nu er påvist minkvarianter af virus hos 214 mennesker. Det tal stammer fra blandt 5.102 prøver. 12 af disse er den cluster 5-variant, som fik statsministeren til at lukke Nordjylland ned.